hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.
hirdetés

 

Tudomány

Új halálos vírus bukkant fel Afrikában

Afrikában amerikai kutatóorvosok a félelmetes hírű ebolához hasonlóan vérzéses megbetegedést okozó, eddig négy halálos áldozatot követelő, rendkívül agresszív vírust azonosítottak.

A betegség tavaly szeptemberben Zambia fővárosában ütötte föl a fejét. Az első áldozat egy lusakai nő volt, aki egy utazási iroda ügynöke volt. Megbetegedése után gyorsan romlott az állapota, ezért megfelelőbb kezelés céljából repülővel a Dél-Afrikai Köztársaságba, Johannesburgba szállították, mindhiába, mert a beteg elhunyt. A két város – Lusaka és Johannesburg – nevének elejéből ered az új vírus elnevezése: Lujo.

A Lujo nevű vírus az elmúlt év őszén összesen öt embert fertőzött meg Zambiában illetve Dél-Afrikában. Négy páciens meghalt, az ötödik valószínűsíthetően az orvosok által ajánlott gyógyszereknek köszönhetően túlélte a betegséget.

„Az még nem világos, miként fertőződött meg az első személy, ám azt tudjuk, hogy a kórokozó egy rágcsálókban élő víruscsaládból származik" – nyilatkozta Ian Lipkin, a Columbia Egyetem járványtani szakembere, a vírus egyik felfedezője, aki kollégáival a PLoS Pathogens című internetes tudományos portálon közölt tanulmányt az új, rendkívül agresszívnek minősített vírusról.

A szakértők úgy vélik, hogy a kórokozó testnedvekkel terjedt tovább. A beteg nőt kezelő mentős is megfertőződött, majd meghalt, azután három további egészségügyi dolgozó is elkapta a betegséget. Az Afrikában tevékenykedő virológusok a fertőzéses megbetegedést a hasonló tünetek miatt először Ebolának vélték. A kór lefolyása során ugyanis a magas lázat rohamok, majd kómás állapot követi, az injekciók helyén időnként vérzések keletkeznek, végül a szervezet teljesen összeomlik.

Az elhunytak véréből és májából nyert genetikai mintákat a New York-i Columbia Egyetemen és az Egyesült Államok atlantai székhelyű járványügyi központjában (CDC) vizsgálták meg. A szakemberek megállapították, hogy a kórokozó az adenovírusok családjába tartozik, és a szintén afrikai eredetű Lassa-láz távoli rokona. Utóbbi fertőzöttjeinek kezelésekor a ribavirin elnevezésű szert alkalmazzák, amelyet az öt beteg közül az egyetlen túlélő is kapott. Ennek ellenére nem egyértelmű, hogy ez a szer lett volna az életmentő.

„Ez nem olyan vírus, mint az influenza, amely széles körben terjedhet" – emelte ki Anthony Fauci, az amerikai Allergia és Fertőző Betegségek Nemzeti Intézetének igazgatója, rámutatván, hogy a vírus nem cseppfertőzéssel, hanem testnedvekkel terjed. Szerinte az eset inkább arra jó példa, hogy a korszerű genetikai szekvenáló (génszakaszokat azonosító) módszerekkel a vírus azonosítása napok alatt megtörténik.

National Geographic Online; MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink