hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Kutatás a világ tetején

Új gyógymódokat keresnek a Mount Everesten

Milánóból indult el egyhónapos útra az az orvosokból, ideggyógyászokból, biomérnökökből és alpinistákból álló kutatócsoport, amely a Mount Everesten tanulmányozza az oxigénhiány hatását az emberi szervezetre.

A 49 fős, férfiakból és nőkből álló csapat megoldásokat keres a szívbetegségekre, a kövérségre, a magas vérnyomásra, a szívelégtelenségre, vagyis azokra a bajokra, amelyekben nagy szerepet játszik az oxigénhiány.
Nepál fővárosából, Katmanduból mennek fokozatosan, különböző magasságokban lévő bázisokra, és saját magukon kísérletezik ki azt a légzéstechnikát, amelyet az olasz szívgyógyászok a szívelégtelenségben szenvedő pácienseiknek már kidolgoztak. Ennek lényege, hogy zenei ütemre lassan és mélyen kell lélegezni.
Az expedíció tagjai fülhallgatóval, egy elektromos áramkörökkel és mikrochippel ellátott mellénnyel vannak felszerelve, amely ellenőrzi a biológiai adatokat. Visznek magukkal egyéb műszerek mellett folyékony nitrogénnel megtöltött tartályokat, amellyel konzerválni tudják a vérmintákat. Kipróbálják a magas vérnyomás elleni gyógyszerek új generációját és kutatják, hogy miért van különbség férfiak és nők között az átmeneti légzésmegállás gyakoriságát illetően.

 

Corriere della Sera/MTI


 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink