hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

 

Új biológiai megközelítés a Covid-19 kezelésében

A PharmaOnline szerint a Cedars-Sinai Medical Center kutatói a Biomaterials and Biosystems folyóiratban számoltak be arról, hogy genetikailag módosított emberi bőrsejtek felhasználásával új terápiát fejlesztettek ki a SASRS-CoV-2 ellen.

A vírus ellen alkalmazott jelenlegi készítmények kizárólag a kórokozó replikációját igyekeznek megakadályozni, ám a mostani terápia ezen felül védő és kuratív hatású a tüdő szöveteire. Ez a különbség azért fontos, mert a Covid-19 olyan hosszú távú tüneteket is okozhat, amelyek a vírus kiirtását követően is fennállhatnak.

A kutatók génmódosítással dermális fibroblasztokat vettek rá arra, hogy extracelluláris vezikulumokat termeljenek. Ezeket a mesterségesen termelt nanopartikulumokat ASTEX-nek nevezték el, jellegzetességük pedig, hogy fontos szerepet játszanak a sejtek és szövetek közötti kommunikációban. A vizsgálatok során egyrészt kiderült, hogy az ASTEX partikulumok megakadályozzák, hogy a sejtek olyan gyulladásos folyamatokat indítsanak, amely sejthalálhoz vezet, másrészt kevesebb ACE-t termeltek, amely a vírus elsődleges behatolási pontja.

Forrás: A.G. Ibrahim et al, Engineered extracellular vesicles antagonize SARS-CoV-2 infection by inhibiting mTOR signaling, Biomaterials and Biosystems (2022).

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink