hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

 

Új, a súlyos Covid-19 fertőzés kockázatát jelző biomarker

A súlyos COVID-19 fertőzés kockázatának felmérésére kidolgozott új módszer a szövődmények megjelenése előtt kialakuló trombocita-aggregátumok értékelésén alapul, írja az OTSZ Online.

 

A Communications Medicine folyóiratban jelent meg a Müncheni Műszaki Egyetem kutatóinak cikke, amelyben egy új módszert ismertetnek az aggregált vérlemezkék számának és szerkezetének értékelésére. Az eljárás potenciálisan alkalmas lehet a súlyos Covid-19 fertőzés kialakulási kockázatának számszerűsítésében is.

A SARS-CoV-2 fertőzése az emberi szervezetben immunválaszok sorozatát indítja el. Ezek egyikének része, hogy a trombociták az immunsejtekhez tapadva csomókat, aggregátumokat alkotnak a véráramban. Egy képalapú áramlási citometriát alkalmazó vizsgálatban a kutatócsoport kimutatta a vérlemezke-aggregátumok koncentrációjának gyors emelkedését az intenzív osztályra felvett, Covid-19-cel fertőzött betegeknél. Ez lehetővé tette egy olyan biomarker azonosítását, amely előre jelzi a súlyos megbetegedés kockázatát.

A kutatók a program során 36 olyan (32 és 83 év közötti) intenzív osztályon kezelt beteg vérmintáját vizsgálták, akiket közepes vagy súlyosnak minősített SARS-CoV-2 fertőzéssel vettek fel a kórházba. Az aggregátumok tekintetében a kutatók megállapították, hogy azok száma és összetétele fokozatosan változott a fertőzés súlyosságának megfelelően. Azt is sikerült megfigyelni, hogy ezek a változások már a szövődmények megjelenése előtti, relatíve korai szakaszban bekövetkeztek. Az aggregátumok jellemzően kevesebb mint 10 trombocitából álltak. Szélsőséges esetekben megfigyelték, hogy egy betegben az összes trombocita akár kétharmada is aggregálódhat. A mérnökökből és kutatóorvosokból álló interdiszciplináris csapat most azt tervezi, hogy ezeket a tapasztalatokat más betegségek diagnosztikájába is átülteti, mivel úgy látják, hogy az itt leírt módszer elméletileg szív- és érrendszeri betegségek vagy rákos megbetegedések esetén is jól működhetne.

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink