hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

 

Tudományos botrány alakul a Nature körül?

Néhány kutató nyilvánosan felszólította a Nature folyóirat szerkesztőit és újságíróit, hogy vonjanak vissza egy cikket, mert félrevezető és rasszizmusra hajlamosítható lehet, közli az Index.

Egy hete jelent meg az újságban egy ábra, amely néhány tudós szerint aggodalomra adhat okot. Ewan Birney, a cambridgeshire-i Európai Molekuláris Biológiai Laboratórium főigazgató-helyettese rámutatott arra a problémára, hogy esetleg a laikusok egyes cikkek adatait félreérthetik, és így azt gondolhatják, hogy a rassz és az etnikai hovatartozás szorosan összefügg a genetikával, amiből aztán messzemenő következtetéseket vonnak le, írja a lap.

Alexander Bick, a Tennessee állambeli Nashville-ben található Vanderbilt Egyetem Orvosi Központjának orvosa és genetikusa társszerzője volt annak a cikknek, amiben az ominózus, vitákat kiváltó ábra szerepel. Ő úgy nyilatkozott, az adatok mintái összhangban vannak más hasonló tanulmányok eredményeivel, bár sajnálatát fejezte ki, ha esetlegesen az eredményeket rasszista céllal félreértelmeznék.

Az emberi genetika kutatásait elsősorban európai származású személyeken végezték el eddig. Az All of Us célja, hogy leküzdje a genetikai kutatásban tapasztalható egyenlőtlenségeket úgy, hogy ennek keretében 2026 végéig részletes genomikai és egészségügyi profilokat állítanak össze egymillió főről, amelyek hűen reprezentálják az Egyesült Államok sokszínű etnikai csoportjait.

 A teljes információ

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink