hirdetés
2024. május. 20., hétfő - Bernát, Felícia.
hirdetés

 

Tű helyett műpióca – változás jöhet a vérvételnél

Jöhet a mikrotűket, valamint egy tapadókorongot ötvöző megoldás, melyhez a piócáktól merítettek ihletet a tudósok a hvg.hu szerint.

Az Advanced Science folyóiratban leírt új megoldást az ETH Zurich kutatói fejlesztették ki, és kevésbé invazív, mint a hagyományos, tűvel végzett vérvétel. Könnyű kezelni is, nem mellesleg orvosi képzettség nélkül is használható – állítják a szakemberek. Az Interesting Engineering az intézmény közleményét idézve megjegyzi: az új megoldás nem képes annyi vért levenni, mint egy normál tű, de még így is lényegesen jobb a helyzet, mint mondjuk az ujj megszúrásával végzett vérvétel esetében.

A portál felidézi: a kutatók eredetileg egy olyan eszköz – egyfajta tapadókorong – fejlesztésén dolgoztak, ami a gyógyszereket a száj belső nyálkahártyáján keresztül juttatja a véráramba. Gyorsan rájöttek azonban, hogy az elképzelésük más célra is használható lehet.

A megoldás több tekintetben is hasonlít a bőrre tapadó piócákhoz, melyek a fogaikkal ejtenek sebet, hogy vért szívjanak. A kutatók fejlesztése is egy tapadókorongból áll – ez 2,5 cm átmérőjű –, és az ebben lévő mikrotűk a lenyomás hatására átszúrják a bőrt, írja a lap.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink