hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

 

Szoros az összefüggés a demencia kockázata és a hasi zsír között

A demencia kockázata és a hasi zsír térfogata között a férfiak esetében szorosabb összefüggést mutattak ki, mint a nőknél, írja az Egészségkalauz.

A Rutgers Egyetem (New Brunswick, New Jersey, USA) kutatóinak Obesity folyóiratban megjelent tanulmánya arra a következtetésre jutott, hogy középkorú férfiaknál szoros összefüggés mutatható ki a hasi zsírpárnák térfogata és a demencia kialakulásának fokozott kockázata között, míg ugyanez a kapcsolat nők esetében nem áll fenn.

Az egyetem kutatói 204 egészséges páciens MRI felvételeit készítették el, akiknél ismert volt, hogy szüleik Alzheimer-kórban szenvedtek. Az MRI vizsgálatok célja az volt, hogy meghatározzák a hasnyálmirigy, a máj és a has zsírlerakódásainak térfogatát.

A tanulmány szerzői az eredmények fényében kétségbe vonják a testtömegindex (BMI) elsődleges mérőszámként való hasznosságát az elhízással kapcsolatos kognitív kockázatok felmérésében. Ennek oka, hogy a BMI nem tükrözi a testzsír eloszlását, és nem mindig veszi figyelembe a nemek közti különbségeket, írja az Egészségkalauz.

(forrás: egeszsegkalauz.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink