hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

 

Szintetikus emberi embriót állítottak elő

Őssejtek felhasználásával, úttörő módon, emberi embriókat hoztak létre tudósok, amihez nem használtak fel spermiumokat és petesejteket, írja a Guardian nyomán a 444.

Ezek a modellek, amelyek a természetes emberi fejlődés legkorábbi stádiumában lévőkre hasonlítanak, fontos segítséget nyújthatnak a genetikai rendellenességek kutatásában, a visszatérő vetélések biológiai okainak feltárásában.

Mindez azonban a lap szerint komoly etikai és jogi dilemmákat vet fel, ugyanis a laboratóriumban létrehozott emberi életkezdemények státusáról semmilyen jogszabály nem rendelkezik az Egyesült Királyságban vagy más országokban. Ezeknek a „teremtményeknek” ugyan nincs szívük vagy agyuk, ám tartalmaznak sejteket, amelyek emberi jellegűek.

Magdalena Zernicka-Goetz professzor, a Cambridge-i Egyetem és a Kaliforniai Műszaki Egyetem, a Caltech kutatója szerdán, a Nemzetközi Őssejtkutató Társaság éves bostoni találkozóján tartott beszédében ismertette munkájuk eredményeit. A Guardian arról ír, hogy a szintetikus embriók klinikai felhasználása rövid távon nem merül fel. Egyelőre illegális lenne beültetni ilyeneket a betegek méhébe, és még az sem világos, hogy a „teremtmények” képesek-e tovább fejlődni, közli a 444.

(forrás: 444.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink