2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Százszázalékos hatékonyságot mutat a Pfizer-vakcina a gyerekeknél

A 12-15 éves korosztályban százszázalékos hatékonysággal véd az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegségtől (Covid-19) a Pfizer amerikai gyógyszeripari társaság és a BioNTech német biotechnológiai vállalkozás közös fejlesztésű vakcinája a szérum klinikai vizsgálatának befejező szakaszában rögzített adatok alapján, közölte a két cég szerdán.

Az Egyesült Államokban végzett úgynevezett harmadik fázisú klinikai vizsgálatban 2260 kiskorú vett részt. Az oltóanyagból 1131-en kaptak, és közülük senki sem betegedett meg. Az 1129 fős kontrollcsoportban, amelynek tagjai oltás helyett hatóanyag nélküli szert kaptak, 18 megbetegedést regisztráltak. A vizsgálatban nem csupán százszázalékos hatékonysági arányt figyeltek meg, hanem azt is, hogy az oltás nagyon erőteljes immunválaszt váltott ki.

Terveik szerint az adatokat benyújtják az amerikai és az európai uniós gyógyszerfelügyeleti hatóságnak (FDA, EMA), kérve a készítmény alkalmazási engedélyének kiterjesztését a 12-15 éves korosztályra. Az adatokat egy rangos tudományos folyóirathoz is benyújtják, kérve a kutatási jelentés szakmai ellenőrzését és publikálását.

A 6 hónapos-11 éves korosztályban is vizsgálják a szer biztonságosságát és hatékonyságát. Az első adag oltást már be is adták az első vizsgálati csoportnak, amelybe 5 és 11 év közötti gyerekeket válogattak be. A második csoport, amelyben 2-5 év közötti gyerekek vannak, április elején kapja meg az első dózist.

A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinát készítik elő oltáshoz a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház oltópontján 2021. március 28-án. MTI/Varga György
A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinát készítik elő oltáshoz a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház oltópontján 2021. március 28-án. MTI/Varga György

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés