hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

 

Speciális biochip, ami gyorsíthatja a sebek gyógyulását

A speciálisan megtervezett biochip elektromosság segítségével akár a háromszorosára is felgyorsíthatja a sebek gyógyulását, írja az Origo.

Ahogy arra a szakemberek rámutattak, az emberi test természetes módon képes létrehozni egy elektromos mezőt, amely irányítani tudja a bőrsejtek mozgását. A németországi Freiburgi Egyetem kutatói tehát arra törekedtek, hogy felerősítsék ezt a hatást – írja az Origo.

A Chalmers Műszaki Egyetem és a Freiburgi Egyetem kutatói a közelmúltban egy forradalmian új módszert fejlesztettek ki a sebgyógyulási folyamat elektromos stimulációval történő felgyorsítására. Az eredmények azt mutatják, hogy a sebgyógyulást megdöbbentő módon, akár a háromszorosára is fel lehetne gyorsítani pusztán egy kis, ártalmatlan elektromos mezőnek a sérülés helyén történő alkalmazásával.

A krónikus sebek hatalmas társadalmi problémát jelentenek, amelyről nem sokat hallunk – mondta Maria Asplund, a Chalmers Műszaki Egyetem bioelektronikai docense és a projekt kutatásának vezetője a ZME Science online tudományos portálnak. – Felfedezésünk egy olyan módszert takar, amely akár a háromszorosára is felgyorsíthatja a sebek gyógyulási idejét, ami megváltoztathatja többek között a cukorbetegek és az idősek életminőségét, akik gyakran szenvednek a csak nagyon lassan gyógyuló sebektől.

(forrás: Origo)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink