hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

 

Sokkal több lett a kardiometabolikus betegség a Covid nyomán

A szervek közül különösen a szívvel kapcsolatos betegségek és halálesetek száma nőtt meg drámaian a Covid nyomán, írja a Portfolio.

New Yorkban 2020 márciusában a szívbetegségek okozta halálozások száma 56 százalékkal ugrott meg az egy évvel korábbihoz képest, áprilisra pedig már 241 százalékkal nőtt. Ahogy a Covid okozta halálesetek száma nőtt, úgy nőtt a szívroham, a szívritmuszavarok, a vérrögök és a stroke okozta halálesetek száma is.

2020 végére közel 930 000 amerikai halt meg szív- és érrendszeri betegségben, 2000 óta ez a legmagasabb éves szám. Két évvel később a halálozások száma meghaladta a 940 000-et.

A SARS-CoV-2 fertőzés közvetlen vírushatása volt az egyik hajtóerő.

Sokan elkerülték a kórházakat és a klinikákat a Covid-járvány idején, inkább otthon vészelték át a szívroham fájdalmát, minthogy kockáztassák, hogy a zsúfolt sürgősségi osztályokon megfertőződjenek a vírussal. Mások az alapellátást nyújtó szolgáltatókat nem látogatták tovább, lemondva a megelőző egészségügyi szűrésekről, amelyek azonosíthatják a krónikus betegségek kockázatát és a kezelésük módját, írja a Portfolio.

(forrás: Portfolio)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink