hirdetés
2024. május. 06., hétfő - Ivett, Frida.
hirdetés

 

Sikeres volt az Endeavour-legénység űrsétája

Sikerrel és maradéktalanul hajtotta végre első űrsétáját az Endeavour amerikai űrrepülőgép legénysége, jóllehet kezdetben kisebb kellemetlenség bonyolította a feladatot: az egyik asztronauta az űrben elhagyta a küldetés végrehajtásához szükséges szerszámos táskáját.

A houstoni repülésirányító központ tájékoztatása szerint Heide Stefanyshyn-Piper szerszámos táskája "elúszott" a világűrbe. Az űrhajós szerszámos készletére és ruhájára kenőzsír került a táskában lévő kenőpisztolyból, amely kidurrant. Akkor szabadult el a táska, amikor az asztronauta megpróbálta megtisztogatni az űrruháját és a szerszámokat a kenőanyagtól.
A veszteség ellenére a houstoni központ úgy döntött, hogy a legénységnek végre kell hajtania a tervbe vett feladatot, osztozkodva azon a szerszámkészleten, amelyet a másik űrhajós, Steve Bowen vitt magával.
A houstoni központ szerint a hiányos szerszámkészlet ellenére a két asztronauta sikeresen hajtotta végre az űrsétát, a 6 óra 52 percig tartó nyílt űrbéli misszió során minden feladatot maradéktalanul végrehajtottak. Az asztronauták leszereltek egy üres nitrogéntartályt a Nemzetközi Űrállomás (ISS) külső felületéről, megtisztították az ISS egyik napelemének forgatókarját, és megvizsgálták a Kibo (Remény) japán kutatómodul felületét.
A NASA tájékoztatása szerint az űrben maradt, közepes hátizsák nagyságú szerszámos táska az eddigi legnagyobb méretű tárgy, amelyet űrhajósok hagytak el az űrben. A NASA szakértői most megpróbálják meghatározni a táska röppályáját, de nem tartják valószínűnek, hogy az kárt okozhat az ISS-ben vagy akár az űrsiklóban. A repülésirányítók azon is törik a fejüket, hogy mennyire bonyolítja majd a hátramaradt három űrsétát a szerszámok elvesztése.

MTI


cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink