Rákkeltőbb az alkohol, mint eddig hitték?
Az alkoholfogyasztás nagyobb eséllyel vezethet rák kialakulásához, mint eddig vélték – írta meg a The Guardian nyomán a Telex.
Az erről szóló tanulmány 860 korábbi kutatás eredményeit összegezve jutott a megállapításra. Eszerint nemcsak a májrák kockázatát növeli az alkohol, hanem a garaton és a gégén is daganatos betegséget okozhat, és szerepet játszhat a nyelőcsőrák bizonyos fajtáinak kialakulásában.
Ugyanakkor a kávéfogyasztás – akár napi egy csésze esetén – csökkentheti a májrák és a bőrrák bizonyos fajtái kialakulásának kockázatát – állítja a tanulmány.
A Rákkutató Alap (WCRF) vezetője szerint a fentiek jelentősen módosítják a rák, a kávé és az alkohol közötti összefüggéssel kapcsolatos eddigi ismereteket, írja a Telex.