hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

 

Porckopáshoz is vezethet, ha járás közben folyton mobilozik

Nemcsak balesetveszélyes, de akár térdizületi porckopáshoz is vezethet, ha valaki járás közben folyton mobilozik – derítették ki a bécsi FH Campus Wien kutatói. Ilyenkor ugyanis rövidebbeket és szélesebbeket lépünk, ami viszont megterheli a térdizület külső részét.

„Vajon hogyan hat a járásra és a mozgásszervekre, ha séta közben mobilozunk?” – erre keresték a választ a bécsi FH Campus Wien kutatói. Sebastian Durstberger és csapatának tanulmánya nemrég jelent meg az elismert Heliyon című szaklapban.

A kutatás keretében huszonhét résztvevőt kértek meg arra, hogy sétáljanak a GRAIL Mozgáslabor speciális futópadján, amelyet egy 180 fokos vetítővászon vesz körbe. Erre egy virtuális környezet képeit vetítik, közben pedig valóságos utcai háttérzajokat hallanak a kísérletben résztvevők. A tesztalanyok testrészein kis markereket helyeznek el, amelyek segítségével valós időben, 3D-ben tudják modellezni az izületeik mozgását valamint a rájuk ható erőket. A futópadban található mérőlemezek azt rögzítik, miként érnek földet járás közben a lábak és miként terhelődnek. A résztvevőket arra kérték, hogy oldjanak meg egyszerű számtanpéldákat fejben, illetve mobiltelefonjuk segítségével. Így kideríthették ugyanis, hogy maga a koncentrálás vagy a mobilhasználat befolyásolja-e a járást.

Az eredmények azt mutatták, hogy mobilhasználat közben a test egyfajta biztonsági üzemmódba vált: egyre rövidebbeket, ugyanakkor egyre szélesebbet lépünk, nehogy felbukjunk. Ez azonban fokozott terhelést ró a térdizületek külső részére, ami elősegíti azok enyhe X-állását. Ez pedig hosszú távon maradandó károsodáshoz vezethet – akár porckopás is kialakulhat.

Az FH Campus Wien Ausztria legnagyobb szakfőiskolája. A nyolcezer hallgató csaknem hetven különböző levelező és nappali tagozatos képzés közül válogathat az egészségügyi, szociális, műszaki, közigazgatási és politikatudományok területéről. Az alkalmazott kutatás tíz kompetenciaközpontban zajlik a főiskolán.

Az FH Campus Wien mozgáslaborja © FH Campus Wien / Schedl
Az FH Campus Wien mozgáslaborja © FH Campus Wien / Schedl

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink