hirdetés
2024. szeptember. 27., péntek - Adalbert.
hirdetés

 

Öt vállalattal kötött együttműködési megállapodást a PTE

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) pilot jelleggel 2024 tavaszán hirdette meg a PTE Kooperatív kutatás-fejlesztési programot. A program keretében azok a vállalati-egyetemi közös kutatás-fejlesztési projektek kaphattak támogatást, amelyek a gazdasági szereplők valós piaci igényeire épülnek, és amelyek megvalósításában a gazdasági szereplő és a PTE közösen vesz részt.

A régió tudásbázisaként az Egyetem inspirálója és motorja a minél több, mélyebb és dinamikusabb párbeszédnek, kooperációnak, amely szól kölcsönös igényekről, elvárásokról, a felek számára előnyös üzletről, az egyetemen felhalmozott tudás gyakorlati hasznosításáról és főleg, a „hogyan”-ról. Az ötletek, kutatások hasznosításának feltétele: pénz, együttműködési készség, a szellemi tulajdon védelme, licenc és know-how kidolgozás, értékesítés, spin-off, start-up cégek alapítása, működtetése, gyakorlatorientált oktatás és a sor még bőven folytatható. Ugyanakkor az is bizonyos, hogy a gazdasági élet élénkítésének egyik záloga az egyetemi tudás megnyitása a piaci/ipari szereplők előtt, mely együttműködés mágnesként hathat a befektetők számára is, akik egyszerre keresik a kutatásfejlesztési infrastruktúrát és tudáspotenciált, valamint az innovatív beszállítókat.

A Pécsi Tudományegyetem 21. századi missziója, hogy oktatási, kutatási kiválóságból adódó kapacitásaival és kapcsolatrendszerével a térség és a régió gazdasági növekedését szolgálja, és aktívan részt vegyen a kreatív energiák innovációt ösztönző környezetté történő transzformálásában. E misszió beteljesítését segíti, támogatja a most megkötött együttműködési megállapodások sora, amelyek jelentősége azért is kiemelkedő, mert a PTE egyik legfontosabb célja gazdasági/vállalkozói szerepének, tevékenységének erősítése, amelyhez a vállalatok hasznosítási partnerséget, mentorálást, ipari kapcsolatrendszert, gyártást, finanszírozási lehetőségeket, nemzetközi piaci pozicionálást kínálnak.

A PTE a pályázat keretében öt vállalattal kötött együttműködési megállapodást, melynek keretében elindultak azok a közös kutatás-fejlesztési projektek, melyek felépítése a későbbiekben alapot adhat hazai, de akár európai uniós pályázaton való részvételre is, ahol legalább TRL4 szintű technológiát és vállalat-egyetem kapcsolatot várnak el a pályázat kiírói. Élő, értékalapú, működő, eredményorientált közös munkára számít a Pécsi Tudományegyetem, amely egyszerre növeli vállalkozói képességét, ugyanakkor, a régiós gazdasági életben is jelentős pezsgést hoz.

A közös projektek a tudományterületek széles spektrumát fogják át, így a kutatások olyan különleges témák köré csoportosulnak, mint például optikai alapú, aflatoxin fertőzést detektáló műszer prototípus fejlesztése szemestakarmányok esetében; fém alapanyagot használó additív technológiával készülő titán endoprotézisek technológiai validációja; okostextil megalkotása, mely lehetőséget ad a betegek non-invazív fiziológiai paraméterei mérésének modern és átfogó fejlesztésére;    mikrofluidikai chip kifejlesztése életképes embriók non-invaziv módszerrel történő azonosítására.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink