hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

 

Összefügg a testvérek száma és a tinik mentális egészsége

Meglepő összefüggést találtak kínai és amerikai kutatók a testvérek száma és a tinédzserek mentális egészsége között, közli a hvg.hu.

A két országban végzett széleskörű elemzés arra a következtetésre jutott, hogy a nagyobb családokból származó tinik lelki egészség rosszabb, mint az egykéké vagy azoké, akiknek kevés testvérük van, írja a lap.

A vizsgálat során – olvasható az Ohio Egyetem közleményében – különféle kérdéseket tettek fel a 14 év átlagéletkorú diákoknak mentális egészségükkel kapcsolatban. Az Egyesült Államokban 9100, Kínában 9400 főt vontak be. A konkrét kérdések országonként eltérőek voltak. Kínában a testvérek nélküli tinédzserek jártak a legjobban a mentális egészség szempontjából, az Egyesült Államokban pedig azok a gyerekek, akiknek csak egy testvérük volt, vagy egykék voltak.

A kutatók azzal érvelnek, hogy az eredmények összhangban vannak az „erőforrás-hígulás” magyarázatával. „Ha a szülői erőforrásokra úgy gondolunk, mint egy tortára, akkor egy gyerek azt jelenti, hogy megkapja az összes tortát, azaz a szülők minden figyelmét és erőforrását. De ha többen vannak, akkor minden gyermek kevesebb erőforrást és figyelmet kap a szülőktől, és ez hatással lehet mentális egészségére" – magyarázza Doug Downey, az Ohio Állami Egyetem szociológiaprofesszora, a tanulmány vezető szerzője.

A teljes képhez azért hozzátartozik, hogy míg ez a tanulmány a testvérek negatív hatását mutatja,más kutatások arra jutottak, hogy a több testvér jobb szociális készségekkel jár az óvodások körében, és kisebb a válás valószínűsége a felnőttek körében.

A teljes információt ITT olvashatja

Annie Spratt képe a Pixabay-en
Annie Spratt képe a Pixabay-en

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink