hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

 

Őssejtes művégtagot fejlesztettek

A Cambridge-i Egyetem kutatói egy új típusú, bioelektronikus idegi implantátumot hoztak létre, amely helyreállíthatja a bénult végtagok működését. Az eszköz emberi őssejteket felhasználva szinkronban működik az agy és a bénult végtagok között, és képes lehet arra, hogy a beteg gondolattal irányítsa végtagjai működését.

„Ha valakinek amputálják a karját vagy a lábát, az idegrendszerben lévő összes jel még mindig ott van, még akkor is, amikor a fizikai végtag eltűnt” – mondta dr. Damiano Barone, a Cambridge-i Klinikai Idegtudományi Tanszék munkatársa, a kutatás társvezetője. Eddig nagy kihívást jelentett az idegekből kinyerni az információt, és eljuttatni a végtaghoz, hogy a mozgás helyreálljon. Noha korábban is voltak már kísérletek arra, hogy idegi implantátumokkal állítsák helyre a végtagok működését, ezek többnyire kudarcot vallottak. Ennek oka, hogy a hegszövet idővel beboríthatja az elektródákat, megszakítva az eszköz és az ideg közötti kapcsolatot.

A kutatók először egy biokompatibilis, rugalmas elektronikus eszközt terveztek, amely elég vékony ahhoz, hogy egy ideg végére lehessen rögzíteni. Majd őssejtekből átprogramozott izomsejteket helyeztek az elektródák és az élő szövet közé, végül az egészet beültették patkányok lebénult karjába. Azt találták, hogy az eszköz tökéletesen beépült a gazdaszervezet testébe, megakadályozva a hegszövet kialakulását. A sejtek 28 napig – a kísérlet időtartamáig – maradtak életben az elektródán. A szervezet lényegében „nem látta” az elektródákat, csak a sejteket, így nem keletkezett hegszövet sem.

A kutatók reményei szerint az élő emberi sejtek és a bioelektronikai anyagok kombinálásával létrehozott rendszer természetesebb és intuitívabb módon tud kommunikálni az aggyal, ami új lehetőségeket nyit meg a protézisek, az agy-gép interfészek, sőt a kognitív képességek fokozása terén is. E mellett az eszköznek több előnye is van: könnyebb beépíteni, hosszú távú stabilitást garantál, de elég kicsi ahhoz, hogy a beültetéshez csak egy kulcslyukműtétre legyen szükség. A brit egyetem kutatói jelenleg az eszközök optimalizálásán dolgoznak, és szabadalmi kérelmet nyújtottak be a technológiára.

Forrás: https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.add8162

MedicalOnline
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink