hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

 

Önzővé tehet a kialvatlanság

Már egy órával kevesebb alvásidő csökkenti „az emberek veleszületett vágyát, hogy segítsenek egymásnak” – állapította meg egy amerikai kutatás a The Guardian szerint, amit a 24 idéz.

A kutatócsoport azt találta, hogy egy rossz, kevés alvással töltött éjszaka csökkenti az agy azon részének aktivitását, amely ösztönzi a szociális viselkedést. „Felfedeztük, hogy az alvásvesztés kiváltója az aszociális viselkedésnek, csökkentve az emberek veleszületett vágyát, hogy segítsenek egymásnak” – mondta Matthew Walker professzor, a tanulmány társszerzője. „Bizonyos értelemben minél kevesebbet alszik az ember, annál kevésbé lesz szociális és annál inkább önző.”

A PLoS Biology folyóiratban megjelent tanulmányban a kutatók azt sugallják, hogy a krónikus alváshiány károsíthatja a társadalmi kötelékeket, és veszélyeztetheti a társadalmat formáló altruista ösztönöket.

Az eredmények azt mutatták, hogy 78 százalékkal csökkent a mások segítésére való hajlam, amikor a résztvevők fáradtak voltak. A kutatók szerint a résztvevők éppúgy vonakodtak a barátok és családtagok segítésén, mint az idegenekén, írja a 24.

(forrás: 24.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink