Növelhetik a rák kockázatát a csapvízben is előforduló anyagok
Amerikai kutatók összefüggést tártak fel a perfluor- és polifluor-alkil tartalmú anyagok (PFAS) ivóvízben való jelenléte és bizonyos ráktípusok kockázata között, írja a Portfolio.
A Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology című folyóiratban megjelent tanulmány az első olyan amerikai kutatás, amely közvetlenül vizsgálja az ivóvíz PFAS-szennyezettsége és a rákos megbetegedések közötti kapcsolatot.
A PFAS-ok a szerves kémia egyik legerősebb kötését (szén-fluor) tartalmazzák, a környezetbe kerülve ellenállóak a lebomlással szemben. Az "örök vegyi anyagok" felhalmozódnak a szervezetben, ezért számos egészségügyi kockázattal járhatnak, ám évtizedek óta alkalmazzák annak érdekében, hogy termékeket ellenállóbbá tegyenek különféle mechanikai hatásokkal, többek között vízzel és hővel szemben.
Az Egyesült Államok ivóvízkészleteinek mintegy 45 százalékában mutatták ki a jelenlétüket.
A frissen megjelent tanulmányukban megállapították, hogy 2016 és 2021 között az Egyesült Államok azon megyéiben, ahol a PFAS-szennyezett ivóvíz található, magasabb volt bizonyos ráktípusok előfordulása.
Összességében az ivóvízben lévő PFAS-ok a becslések szerint évente több mint 6800 rákos megbetegedéshez járulnak hozzá az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynökségének (EPA) legfrissebb adatai alapján. Az eredmények azt mutatják, hogy az érintett megyékben magasabb volt az emésztőrendszeri, endokrinológiai, légzőszervi, valamint száj- és torokrák előfordulása. A szakemberek számos, a rákos megbetegedéseket Az előfordulási gyakoriság növekedése 2 százalék és 33 százalék között mozgott, írja a Portfolio.