hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

 

Nagy lépés az univerzális donorvér felé

Dán kutatók olyan enzimeket fedeztek fel, amelyek képesek lebontani a vércsoportokat meghatározó antigéneket, közli az OTSZ Online.

A Nature Microbiology folyóiratban jelent meg a Dán Műszaki Egyetem kutatóinak cikke, amelyben olyan enzimek felfedezéséről adnak hírt, amelyek képesek eltávolítani a vörösvérsejtekről az emberi ABO vércsoportok A és B antigénjeit alkotó specifikus cukrokat.

“Az új enzimkoktélok most először nemcsak a jól ismert A és B antigéneket távolítják el, hanem olyan változatokat is, amelyeket korábban nem is tekintettek problémásnak a transzfúzió biztonsága szempontjából. Közel vagyunk ahhoz, hogy a B csoportú donorokból univerzális vért tudjunk előállítani, míg az összetettebb A csoportú vér átalakítása körül még bőven van tennivalónk. Most arra fogunk összpontosítani, hogy részletesen megvizsgáljuk, vannak-e további akadályok, és hogyan javíthatjuk ezeket az enzimeket annak érdekében, hogy elérjük a végső célt, vagyis az univerzális, bárkinek adható vér kifejlesztését”, nyilatkozta Maher Abou Hachem professzor, a cikk első szerzője.

Az univerzális donorvér előállítására szolgáló enzimek használatának koncepciója nem új, már több mint 40 évvel ezelőtt megszületett ez az elképzelés. Azóta már felfedeztek az A- és B-antigének eltávolítására szolgáló, nagyobb hatékonyságú enzimeket, de a kutatók még a mai napig sem tudnak magyarázatot adni a vérrel kapcsolatos immunreakcióra, pláne nem tudják kiküszöbölni ezeket, ezért ezeket az enzimeket még mindig nem használják a klinikai gyakorlatban. A DTU és a Lund Egyetem kutatócsoportjai új irányba indultak el, hogy olyan enzimeket találjanak, amelyek képesek eltávolítani mind az A és B vérantigéneket, mind pedig az azokat blokkoló cukrokat. A két egyetem kutatócsoportjai az emberi bélben élő Akkermansia muciniphila baktériumból származó enzimek olyan új keverékeit fedezték fel, amelyek a bél felszínét borító nyálka lebontásából nyerik táplálékukat. Ezeket az enzimeket vizsgálva kiderült, hogy kivételesen hatékonyak lehetnek az antigének lebontásában, mivel a bélnyálkahártya felszínén található összetett cukrok nagy fokú kémiai hasonlóságot mutatnak a vérsejtek felszínén található cukrokkal.

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink