hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

 

mRNS: magukkal végeznek a rákos sejtek

A tudósok Covid-19 vakcinában már bevált mechanizmussal olyan anyagok termelésére tudták átállítani a rákos sejteket, amik mérgezőek a számukra, írja az Index.

A sejtek belsejében a működéshez szükséges fehérjéket riboszómának nevezett apró gyárakban jön létre – az itt előállított termék, vagyis a fehérjék tervrajzait az mRNS molekulák szállítják ide a DNS-ről, vagyis a szervezet adatait tartalmazó örökítőanyagról. Ezt a folyamatot hackelte meg Karikó Katalin és kutatótársa, Drew Weismann – fejlesztésük segítségével maga a szervezet termelheti meg az immunizációhoz szükséges anyagot. Ez tette lehetővé, hogy a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcináit rekordidő alatt fejlesszék, gyártsák, és hogy az emberiség ilyen vagy ennél is gyorsabb ütemben reagálhasson egy következő járványra, emlékeztet a lap.

Mint írják: a koronavírus elleni oltóanyag kifejlesztését követően a tudományos közösség azonnal a rákot vette célba. Olyan módszerekkel próbálkoztak, ami a daganatra jellemző fehérje ellen fordítja az immunrendszert. A Tel Avivi Egyetem munkatársai által kifejlesztett terápia más utat követ: a tumorba fecskendezett, lipidburokba rejtett mRNS a sejtbe jutva toxinok termelését váltja ki. A rákos sejtek így magukat pusztítják el, aminek nagy előnye, hogy biztonságosabb, mint az egészséges sejteket is elpusztító kemoterápia.

A tumorba adott egyszerű injektióval arra késztetjük a rákos sejteket, hogy öngyilkosságot kövessenek el anélkül, hogy egészséges sejteket károsítanának – magyarázta Dan Peer professzor, a módszert bemutató tanulmány egyik szerzője, az egyetem Nanogyógyszerészeti Laboratóriumának kutatója, aki rámutatott, hogy a baktériumok többsége toxinokat termel, ilyen például a botox injekciókban használt botulin.

Az izraeli kutatók a Pseudomonas baktériumnemzetség egyik toxinját kódolták az mRNS által hordozott üzenetbe és az üzenetet vedő lipidburkot antitestekkel címezték a megfelelő célponthoz, közli a lap.

(forrás: Index)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink