hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

 

Miniatűr kapszulával jártak túl a hasnyálmirigyrák "eszén"

Amerikai kutatók olyan miniatűr kapszulát készítettek, amivel közvetlenül a kialakult tumorhoz lehet juttatni a gyógyszert, közölte a hvg.hu.

Az amerikai Houston Methodist tudósai olyan eljárást fejlesztettek ki, ami segíthet a hasnyálmirigyrák hatékony kezelésében. A szakemberek egy rizsszem méretű eszközt készítettek, ami a szükséges orvosságot egyenesen a daganathoz juttatja el. Az eljárásról a Advanced Science című tudományos lapban számoltak be.

A miniatűr kapszula a CD40 nevű monoklonális antitestet (mAb) juttatja el a beteg területre. Vagyis gyakorlatilag biztosítja, hogy immunterápiával kezelhessék a betegeket.

A kutatók egereken próbálták ki a szerkezetet, az eredmény pedig azt mutatta, hogy a tumor jelentős mértékben zsugorodott. Mindezt a hagyományos terápiákhoz képest negyedannyi gyógyszerrel sikerült elérni, vagyis kevesebb is elegendő volt a daganat kezeléséhez – összegez az Interesting Engineering nyomán a lap. Mint  írják, Corrine Jing Hszüan Csua, a tanulmány társszerzője szerint az igazán izgalmas eredmény az, hogy bár a szerkezetet csak az egyik daganathoz helyezték be, mindkettő zsugorodásnak indult, azaz a helyi immunterápiás kezelés más tumorral szemben is aktiválja az immunválaszt.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink