hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

 

Miért isznak sokat a nők? És a férfiak?

Ausztrál kutatók olyan vegyületre bukkantak az agyban, amely másképp szabályozza az alkoholfogyasztást a férfiak és a nők esetében, írja a hvg.hu.

A lap szerint az agyi és elmezavarok kezelésével foglalkozó melbourne-i Florey Intézet kutatói olyan vegyi anyagot azonosítottak az agyban, amelyet ha blokkolnak, akkor a nők kevesebb, a férfiak viszont több alkoholra vágynak.

Állatkísérleteikben a szakemberek a hím és a nőstény agy közötti eltérést vizsgálták, így az ízekre adott választ is. A CART-ra, egy olyan neuropeptidre összpontosítottak, amelyik minden fajban jelen van, és az energiaegyensúlyhoz, a depresszióhoz, a szorongáshoz és a jutalomhoz kapcsolódó viselkedéssel van összefüggésben, beleértve az alkoholfogyasztást is. Olyan egereken tanulmányozták a CART hatását, akiket alkoholfogyasztásra szoktattak. Amikor gátolták a CART-ot, a hím rágcsálók több alkoholt ittak, viszont a nőstények kevesebbet. Azonban amikor édesítették az italt, a nőstények is többet kezdtek inni. A kutatók ebből azt a következtetést vonták le, hogy CART nélkül az alkohol a nők számára ízetlen. Ez pedig azért fontos, mert sokan éppen az alkohol íze miatt nyúlnak a pohár után.

„Ha a jövőbeli kutatások során módot találunk a CART neuropeptid rendszer megcélzására, akkor képesek leszünk olyan, nemi specifikus kezeléseket létrehozni, amelyek segítik a nőket a túlzott alkoholfogyasztás visszaszorításában. Ha pedig ki tudjuk deríteni, hogy miben különbözik a férfi és a női agy, akkor példátlan lehetőség nyílik a nők agyi rendellenességeinek kezelésére, beleértve az alkoholfogyasztási zavarokat is” – nyilatkozta Leigh Walker vezető kutató.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink