hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

 

Mellrák: a korai felismerés a hosszú távú túlélés záloga

A húsz évvel ezelőttihez képest 66 százalékkal kisebb az esélye a mellrákos nőknek arra, hogy belehaljanak betegségükbe – írja az Infostart.

Az Oxfordi Egyetem kutatásából kiderül, hogy az 1993-1999 között diagnosztizált nők esetében 14,4 százalék volt a halálozás kockázata a diagnózist követő öt éven belül. A BMJ-ben közzétett eredmények szerint ez a 2010-2015 között diagnosztizált nők esetében 4,9 százalékra csökkent – írj a The Guardien nyomán az Infostart. A nagyszabású kutatás szerint egyes nők esetében az öt éven belüli halálozás kockázata mindössze 0,2 százalék.

A kutatók félmillió, 1993-2015 között mellrákkal diagnosztizált nő túlélési arányát követték nyomon. A szerzők főként azokat az eseteket vizsgálták, amikor a mellrák nem terjedt túl az emlőn. Angliában, főként olyan eseteket, amelyekben a daganat nem adott áttétet.

"A korai invazív emlőrákkal diagnosztizált nők prognózisa jelentősen javult az 1990-es évek óta: legtöbbjük arra számíthat, hogy hosszú távon éli túl a rákot" – írták a szerzők. Ez Carolyn Taylor vezető szerző, onkológusprofesszor szerint a korai emlőrákkal diagnosztizált nők túlnyomó többsége számára jó hír. "A diagnózist követő első öt évben az emlőrák okozta halálozásuk kockázata ma már 5 százalék. Kutatásunk eredménye a diagnózist követő egyéni kockázatfelmérésre is jól használható" – tette hozzá.

Szakértők szerint a túlélési arány javulásában szerepet játszhatnak az új kezelések, a jobb sugárterápia, a jobb felismerés és szűrés, valamint a mellrák különböző jellemzőit feltáró tanulmányok.

A tanulmány megállapította, hogy a tanulmányba bevont több mint 15 ezer 50-70 év közötti nő körében, akiknél HER2-negatív, ösztrogénreceptor-pozitív, közepes fokú, 1-20 milliméter méretű és csomópontnegatív rákot fedeztek fel, a halálozás átlagos kockázata öt éven belül mindössze 0,5 százalék volt.

(forrás: Infostart)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink