hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

 

Megkezdődött a kutatóintézetek tudományos értékelése

Világszinten elismert nemzetközi kutatók részvételével elindult a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat kutatóintézeteinek tudományos értékelése, tájékoztatott a szervezet kedden.

Az átfogó értékelés Gulyás Balázs elnök kezdeményezésére indult el 2024 januárjában a HUN-REN 49 kutatóintézetében. A folyamat, amelyet a nemzetközi gyakorlat szerint néhány évente megismételnek majd, több hónapig tart.

Elsőként az élettudomány területéhez tartozó intézetek kerülnek sorra, amelyek értékelési bizottságainak tagja többek között Bertil Andersson professzor, a Nanjang Technológiai Egyetem korábbi elnöke, aki mintegy 20 évig, egy ideig a kémiai Nobel-díj-bizottság elnökeként részt vett a kémiai Nobel-díjazottak kiválasztásban; Ole Petter Ottersen professzor, a Karolinska Intézet korábbi elnöke; valamint Ole Holger Petersen professzor, a londoni Királyi Természettudományos Társaság és az Academia Europaea korábbi alelnöke.

Gulyás Balázs kiemelt feladatként határozta meg a HUN-REN tudományos és innovációs képességeinek erősítését a nemzetközi versenyben, továbbá a kutatási és innovációs eredmények értékláncba történő bevonásával a társadalmi, gazdasági és intellektuális hatás növelését. A feladat elvégzéséhez egy új kutatási stratégia kialakítására van szükség, amelyet az első értékelés alapoz meg. Ennek célja, hogy pártatlan és őszinte képet adjon a HUN-REN kutatóintézeteinek helyzetéről a nemzetközi színtéren és a lehetséges kitörési pontokról.

Az értékelés eredményeire építve a nemzetközi jó példák és jó gyakorlatok beépítésével a kutatóhelyekkel közösen történik meg a célokat támogató új kutatási stratégia megalkotása. Ez biztosítja, hogy a HUN-REN a kormányzat által meghirdetett Neumann János Program zászlóshajójaként az abban meghatározott stratégia mentén járuljon hozzá az ország nemzetközi pozíciójának javításához a tudományos és innovációs teljesítmény tekintetében. A cél, hogy Magyarország 2030-ra a világ legjobb 25 és Európa legjobb 10 innovátora közé tartozzon.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink