hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

 

Megfiatalítja a sejteket egy köszvénygyógyszer

A tudósok egy létező ízületi gyulladás elleni gyógyszerrel fiatalították meg idős egerek vérének őssejtjeit, írja a GyártásTrend.

A Columbia Egyetem, a Cambridge-i Egyetem és a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem kutatói olyan kísérletsorozatba fogtak, amely az öregedés sejtszintű lelassítását célozza a vérképző rendszerben. Az öregedés a vér számára azt jelenti, hogy a szervezetben egyre több lesz a gyulladásos állapot, amely károsítja a csontvelőben képződő őssejteket. A kulcsszerepet az IL-1B nevű marker viszi, amely kritikus szerepet játszik a vér őssejtjeinek károsodásában.

A kutatók egy anakinra nevű ízületi gyulladás elleni gyógyszerrel blokkolták az IL-1B-t idős egerekben. Azt találták, hogy a vér őssejtjei visszatértek a fiatalabb, egészségesebb állapotba. A kezelés nemcsak javította a vér őssejtjeinek működését és a vérsejtek regenerálódását, hanem egészségesebb vértermelést is eredményezett. A kutatók reményei szerint a klinikai tesztelésre a közeljövőben sor kerülhet. A kutatás a Nature Cell Biology című folyóiratban jelent meg, közli a New Atlas nyomán a lap.

(forrás: GyártásTrend)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink