2021. május. 08., szombat - Mihály.
hirdetés

 

Még fontosabbá vált a vírus terjedését vizsgáló kérdőív rendszeres kitöltése

Már több mint 320 ezren töltötték ki a Magyar Adatszolgáltató Kérdőívet (MASZK), amelynek válaszaiból a koronavírus várható terjedését próbálják előre jelezni az Innovációs és Technológiai Minisztérium járványmatematikai kutatói. Az egy főre eső találkozások száma az augusztus végi adatokhoz képest az iskolák újranyitásával és a munkába való visszatérés miatt jelentősen megnövekedett, ami fokozottan felértékeli a kontaktkutatások szerepét. A kérdőívet a járványügyi védekezés sikere érdekében naponta érdemes kitölteni.

hirdetés

A Magyar Adatszolgáltató Kérdőív célja a járványmodellek pontosításához szükséges aktuális adatok gyűjtése. Segítségével előre jelezhető a járvány jövőbeli terjedése, értékelhetőek a korlátozások hatásai.

 

Az országos felmérés keretében a MASZK kérdőív napi szintű kitöltésével bárki segíthet a koronavírus-járvány kezelésében. A Szegedi Tudományegyetem által vezetett kutatócsoportban magyar tudósok országos adatok alapján elemzik a járvány hazai hatásait.

 

A MASZK indulása óta összesen több mint 320 ezer egyedi felhasználó töltötte ki anonim módon a kérdőívet, sokan közülük napi rendszerességgel. Az egy főre eső átlagos kapcsolatok száma az augusztus végi adatokhoz képest szeptember első hetére több mint 60 százalékkal növekedett meg. A kontaktkutatások szerepe ezzel jelentősen felértékelődött.

A kutatócsoport arra kéri a magyar embereket, hogy egy  társadalmi összefogás keretében segítsék a munkájukat, és rutinszerűen, rendszeresen töltsék ki a covid.sed.hu weboldalon elérhető kérdőívet.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink