hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

 

Mágneses agystimuláció függőségre

Az OTSZ Online szerint a TBS mágneses impulzusok több függőség kezelésében, így a dohányzásról való leszoktatásban is segíthetnek.

A Biological Psychiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging folyóiratban jelent meg a University of Missouri School of Medicine kutatóinak cikke, amelyben a dohányzásról való leszoktatás új módszerét ismertették. A kutatók megállapították, hogy az erős, gyorsan ingadozó mágneses mező impulzusok (TBS; theta-burst transcranial stimulation) hatással lehetnek az agyi aktivitásra – jobb önkontrollt, csökkentett sóvárgást és ennek eredményeként a kezelés hatékonyabb leszokást eredményezhet.

A nikotinfüggőségben szenvedő emberek agyában jelentős strukturális és funkcionális eltérések mutatkoznak az egészséges nemdohányzókhoz képest. A cigarettázó betegekről kimutatták, hogy szürkeállományuk tömege csökken, ami egyben azt is jelenti, hogy kevesebb neuron és egyéb sejt található az agyukban. A kutatások szerint pont ezek a különbségek jelentik az ördögi kört, mivel befolyásolhatják a gátló kontrollt (IC; inhibitory control), azaz az automatikus késztetések és az ingerekre adott válaszok feletti kontrollt – ami lehetővé tenné az ember számára, hogy leállítsa az impulzív reakciót valamilyen csábításra.

A TBS-kezelés során a mágneses impulzusokat három sorozatban alkalmazzák az agyban, és két formája van: folyamatos TBS (cTBS; continuous TBS) és szakaszos TBS (iTBS; intermittent TBS). A cTBS során ezt a három sorozatot 40 másodpercig ismételten alkalmazzák, míg az iTBS ugyanennyi impulzust több mint 190 másodpercen keresztül, rendszertelenül.

A cTBS-t korábbi vizsgálatokban már tesztelték a generalizált szorongásos zavar kezelésére, míg a bal oldali dorsolaterális prefrontális kérgen – az agy kognitív folyamatokért felelős részén – alkalmazott iTBS-t az FDA már engedélyezte is súlyos depressziós zavar kezelésére.

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink