hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

 

Tudomány

Lehet-e agyi képalkotással a gondolatainkban olvasni?

Több kutató és több üzletág is hiszi, hogy egy agyleképező technika, a funkcionális mágneses rezonancia képalkotás (fMRI) képes felfedni rejtett gondolatainkat, a hazugságokat, az igazságokat, vagy mély vágyainkat.

Az amerikai UCLA és a Rutgers Egyetem kutatása szerint az fMRI bizonyos körülmények között alkalmazható egy ember gondolatainak meghatározására. Ugyanakkor a kutatás azt is leszögezi, hogy a nagy pontosságú „gondolatolvasás” az fMRI-vel még igen messze van a valóságtól. A kutatás részletei a Psychological Sciences szaklap októberi számában fognak megjelenni.

A tanulmányban 130 egészséges fiatal felnőtt agyát tapogatták le egy MRI szkennerrel a UCLA Ahmanson-Lovelace Agyfeltérképező Központjában, miközben nyolc különböző mentális feladatot végeztettek velük. A tudósok azt figyelték milyen pontosan tudják megállapítani az fMRI letapogatásokból hogy melyik résztvevő melyik feladattal van elfoglalva.

„Veszünk 129 alanyt és egy statisztikai eszköz alkalmazásával megismerjük a különbségeket a különböző feladatokat végző emberek között, majd vesszük a 130. személyt és megpróbáljuk megmondani, melyik feladatot oldja meg. Ezt minden alanyon elvégezzük” – magyarázta a tanulmány szerzője, Russel Poldrack, a UCLA pszichológia professzora.

„Kiderült, hogy egész pontosan meg tudjuk jósolni, melyik feladatot végzik a nyolcból” – mondta. „Találgatással nagyjából 13 százalékos sikert érnénk el, statisztikai eszközünkkel azonban 80 százalékos pontosságot értünk el. Nem tökéletes, de egészen jó – igaz mindig nem elég pontos, hogy alkalmazható legyen például egy törvényszéki vizsgálatban”.

A gondolatolvasás tehát még nem vált valósággá, sőt ha azt vesszük hogy nyolc különböző gondolatnál 80 százalékos a sikerrel állapítható meg, hogy az adott személy valójában mire is gondolt, akkor ez egy átlagos ember fejében motoszkáló milliónyi gondolatot tekintve kifejezetten távolinak tűnik, tette hozzá Poldrack. Viszont a módszer olyan új alanyokon is működik, akik agysémáival még nem találkoztak a kutatók. A legtöbb korábbi tanulmányban a kutatók csak azután tudták prognosztizálni egy személy mentális állapotát, miután már tanulmányozták az alany agyát.

„A tanulmányok többsége arra fókuszál mennyire különböző egy-egy ember agya, miközben tanulmányunk is azt bizonyítja, hogy a legtöbb egészséges emberi agy nagyon hasonlóan működik” – mondta Poldrack. „Sok mindent meg tudunk állapítani a gondolatokról az fMRI alkalmazásával, akkor is ha előtte soha nem találkoztunk az adott aggyal”.

A kutatásban használt eszközök a gépi tanulás nevű tudományos területről származnak, ami a statisztikához és a számítógép tudományhoz kapcsolódik, magyarázta Poldrack, hozzátéve, hogy ezt a technikát olyan cégek is sűrűn alkalmazzák mint az Amazon. A gépi tanulás lényege hogy ahelyett, hogy egy feladat megoldásához direkt algoritmust készítenének – melyben a megoldási módszer teljes specifikációjára szükség lenne –, a feladat megtanulását gépi algoritmusokra bízzák. A minták alapján történő tanulásban az algoritmus az egyes minták alapján általánosít. Az Amazonnál a technika segítségével az emberek korábbi vásárlásai alapján megpróbálják prognosztizálni, mi lesz a következő vásárlásuk tárgya.

Balázs Richárd, sg.hu

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink