2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Lassítható az öregedés egy új tanulmány szerint

A Kölni Egyetem kutatói arra keresték a választ, hogy mitől öregszünk, és hogyan fordítható vissza ez a folyamat, írja az Euronews.

A Kölni Egyetem hat különböző laborjának huszonhat kutatója a Nature tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban azt írták, nemcsak azt fedezték fel, hogy a génátírás (a transzkripció, tehát az a folyamat, melyben a sejt egy DNS-szálról RNS-másolatot készít) az életkor előrehaladtával gyorsabbá és pontatlanabbá válik, hanem azt is, hogy bizonyos folyamatok segíthetnek pontosabbá tenni az átírást. 

A transzkripció során készült RNS-másolat alapvető fontosságú Andreas Beyer, a kutatás vezetője szerint, ugyanis ez hordozza a sejtben az új fehérjék előállításához szükséges genetikai információt. A fehérjék szerepe meghatározó a sejtek egészsége és így működése szempontjából is. 

A sejtek regenerálódnak, de mindig kérdés, hogy milyen gének aktiválódnak bennük, magyarán mivé "íródnak" át. Pontos átírásnál a sejt boldogan működik tovább úgy, ahogy kell. Az emberi testben sokféle sejttípus van: idegsejtek, izomsejtek, vérsejtek, bőrsejtek (és a többi), ráadásul minden sejt más-más funkciót tölt be, azaz más és más génkészlet jár hozzá. 

A génszekvenciák átírási másolatának elkészítéséért felelős "gépezettel" (POL II) kapcsolatban Beyer és csapata felfedezték, hogy a kor előrehaladtával gyorsul a folyamat, a tempó miatt pedig nő a hibalehetőség, a rossz másolat pedig egyenes út a betegségekhez. 

Korábbi kutatások bizonyították: állatoknál az alacsony kalóriatartalmú diéta és az inzulin jelátvitel blokkolása késleltetheti az öregedést, azaz meghosszabbíthatja az élettartamot. Kísérleteikben Beyerék arra keresték a választ, hogy a diéta és a jelátvitel blokkolásának hatására lelassul-e a POL II sebessége, és így csökken-e a hibalehetőség. 

A tanulmány szerint az egészséges táplálkozás javítja a sejtben az RNS-átírás minőségét, aminek hosszú távon jó hatása van a sejtekre, a kevesebb hibával történő transzkripció pedig megelőzheti például a rák kialakulását. Beyer szerint a kísérlet során jobban megértették az öregedést, mint eddig, és úgy véli: új lehetőségek nyíltak meg a folyamat késleltetésére, vagy ha jobban tetszik: az egészséges öregedés lehetőségére, írja az Euronews.

 

(forrás: Euronews.com)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!