hirdetés
2024. május. 20., hétfő - Bernát, Felícia.
hirdetés

 

Kutatás vállalkozói partnerekkel az ELTÉ-n

Gyorsan követhetik a változó trendeket és a szezonális mozgásokat azzal az új munkaügyi statisztikai rendszerrel, melyet az eScience Regionális Egyetemi Tudásközpont (RET) kutatói dolgoztak ki és mutattak be hétfőn az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Papp Gábor, az eScience Tudásközpont igazgatója szerint vállalati konzorciumi partnereikkel együtt fontosnak tartják, hogy kutatási eredményeiknek gyakorlati haszna is legyen a társadalom számára.

Október 31-én befejeződik a tudásközpont első hároméves időszaka, melyet a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal támogatott. A projektek három kutatási téma köré csoportosulnak. Ezek a bioinformatika, a hálózati informatika és az úgynevezett virtuális obszervatórium. Újdonságnak számít, hogy feltérképezték a különböző kutatási területek hálózati szerkezetét, valamint az interaktív adatbázisok felhasználása.
Mára hatalmas mennyiségű információ halmozódott fel egyéb helyek mellett a világhálón is. Ezen adatok feldolgozása, rendszerezése, illetve az információáradatból a lényeges elemek kiszűrése az eScience RET egyik fő feladata. A tudásközpont eredményei közül kiemelkedik a nagyméretű, összetett hálózatok kezelésére kidolgozott módszer és a gyógyszertervezést segítő intelligens adatbázis létrehozása.
Adott biológiai tulajdonságokkal rendelkező makromolekulák számítógépes, in silico vizsgálatára és tervezésére, valamint új antibiotikumok keresésére dolgoztak ki programokat a tudásközpont kutatói. A molekulák hatását és mellékhatását előrejelző internetes szolgáltatás lehetővé teszi, hogy egy potenciális gyógyszert az eddiginél sokkal gyorsabban fejlesszenek ki.
Egy új technológiával, az úgynevezett virtuális obszervatóriummal in silico kísérleteket végezhetnek, amely csökkenti a kutatások költségeit és időtartamát, valamint elérhetővé teszi a kísérletezést olyanok számára is, akik nem rendelkeznek laboratóriumi vagy műszeres háttérrel. A virtuális obszervatórium segített például kutyák állapotának és magatartásának vizsgálatában, valamint egy pollen-előrejelzés kidolgozásában. A biztonságosabb energiaellátást szolgálja a szintén webes felületen elérhető energiabeszerzési optimalizálási rendszer.
Az eScience RET-ben vállalkozások bevonásával végzett kutatások máig öt szabadalmat eredményeztek. Az ELTE hagyományosan magas színvonalú alapkutatási tevékenysége mellett nagyobb súlyt fektetünk az eredmények hasznosítására és az innovációs kultúra terjesztésére is - hangsúlyozta Antoni Györgyi, a Tudományszervezési, Pályázati és Innovációs Központ igazgatója.


MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink