hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

 

Tudomány

Kutatás a droghasználatról Szekszárdon

Tavaly több mint 4500 steril tűt és fecskendőt adtak el a gyógyszertárak Szekszárdon intravénás droghasználóknak egy nemrég publikált kutatás szerint.
A szerhasználatról szóló kutatás keretében a szekszárdi RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat gyógyszertárak vezetőit kérdezte meg, illetve droghasználókkal készített interjúkat dolgozott fel.
 
A patikákban végzett felmérés szerint az intravénás droghasználók közösségéhez tartozók jellemzően 17–25 éves, jól szituált férfiak, alsó korhatárukat 15 évre, a felső korhatárt 30 évre becsülték a gyógyszertárak vezetői. A patikusok meghatározása alapján ők azok, akik általában este hat és tíz óra között, recept nélkül, esetleg a „nagymamának” veszik a tűt, és hajlandóak a termék ára többszörösének megfelelő ügyeleti díjat is kifizetni – olvasható a kutatási beszámolóban, amelynek megállapítása szerint a gyógyszertárakban éjszakai ügyeletben korlátlan mennyiségű tűt kiadnak.
 
A droghasználók a heroint, a kokaint és amfetaminszármazékokat, főként a speedet nevezték meg az intravénásan beadott kábítószerek között.
 
Kálóczi Andrea, a RÉV szolgálat vezetője a kutatás kapcsán elmondta: nincsenek pontos adatok a szekszárdi droghasználók számáról, a tolnai megyeszékhelyen ez az első, ilyen módszerrel végzett vizsgálat. 
 
Tájékoztatása szerint a szolgálatnál 2009-ben 257 illegitim szerhasználó kért segítséget, ők önként vették igénybe a RÉV szolgáltatásait. Büntetőügy kapcsán 129-en vettek részt felvilágosításon, a RÉV utca megkereső programja, illetve partiszerviz-szolgáltatása során 146 emberrel kerültek kapcsolatba.
 
A szolgálat vezetője úgy véli: az úgynevezett alacsony küszöbű programokkal jobban elérhetők a „leállásra” nem motivált, aktív szerhasználók. Ezek között említette a Szekszárdon is működő „drop in” (toppanj be!) szolgáltatást, amely aktív szerhasználóknak nyújt lehetőséget pihenésre, tisztálkodásra, szűrővizsgálatokra.  Az ilyen típusú ellátás előnye, hogy anonim, nem kell hozzá személyi igazolvány, egészségügyi biztosítás. A szerhasználók mindössze 5–10 százaléka kerül kapcsolatba az addiktológiai ellátással, ezért fontos a bejutás feltételeinek megkönnyítése – mondta Kálóczi Andrea.
 
MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink