hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

 

Korán kezdik, s sokan szeretik

Az ÁNTSZ közzétette a fiatalok energiaital-fogyasztását és az azzal kapcsolatos gondolkodását vizsgáló január-februári kutatásának eredményeit.

Az ÁNTSZ honlapján elérhető dokumentum szerint a  10-18 éves korosztály számára összeállított kérdőívet 2012. január 17. – február 23. között összesen 7791 fiatal töltötte ki.

A válaszadók 86%-a ivott már energiaitalt. Több mint harmaduk (39%) 11-12 éves kora között fogyasztott ilyet először, sőt 10%-uk már 6-8 éves korában kipróbálta.

A válaszadók 87%-a hallott már az energiaital túlzott fogyasztásának veszélyeiről. Többnyire az iskolában (20%) és a televízióban (20%), valamint interneten (19%) és otthon (17%) hallottak a fogyasztás kockázatairól. Legtöbbjük úgy véli, az energiaital-fogyasztás leginkább szívproblémákat, például szívritmuszavart, infarktust, valamint egyéb szívbetegséget, továbbá hányingert és hányást okoz, ugyanakkor károsítja a májat a vesét és az agyat is. A magukat rendszeres fogyasztóknak tartó fiatalok 16%-a (789 fő) volt már rosszul energiaitaltól, legtöbbjük gyors szívdobogásról, álmatlanságról és hányásról számolt be, negyedüket ekkor orvosi ellátásban kellett részesíteni.

A válaszadók 39 %-át a veszélyek ismerete sem befolyásolja azonban a fogyasztásban. Egyharmaduk gondolja azt, hogy az energiaitalok – hasonlóan az üdítőitalokhoz – alkalmasak a szomjúság oltására, 16% szerint pedig a sportital és az energiaital ugyanaz.

Arra a kérdésre, hogy miért fogyasztja az energiaitalt, a magukat rendszeres fogyasztónak tartók majdnem fele (42%) azt válaszolta, hogy szereti az ízét.

(forrás: ÁNTSZ)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink