hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

 

Kiújulás ellen védő vakcina hasnyálmirigyrákban

Egy vizsgálati vakcina képes „betanítani” a T-sejteket a KRAS-mutációk felismerésére, közli az OTSZ Online

A Nature Medicine folyóiratban jelent meg a University of Texas M. D. Anderson Cancer Center kutatóinak cikke, amelynek fő megállapítása szerint egy vakcina alkalmazásával megelőzhető a KRAS-mutációval rendelkező hasnyálmirigy- és vastagbélrák kiújulása sebészeti eltávolító műtéten átesett betegeknél. A megállapítás egy I. fázisú klinikai vizsgálat eredményein alapul, amelyben műtétet követően olyan betegeket monitoroztak, akiknél a sebészeti beavatkozás utáni időszakban a rekurrencia magas kockázata állt fenn. A betegek legfeljebb 10 adagot kaptak a KRAS G12D és G12R mutációkat célzó ELI-002 vakcinából. Az összes beteg 84%-ánál, illetve a két legnagyobb dózisú kohorszban a betegek 100%-ánál mutattak ki T-sejt választ.

A T-sejt válasz prediktívnek bizonyult a tumor biomarkerek és a ctDNS-clearance csökkenésének tekintetében, valamint korreláltak a rekurrencia vagy a halálozás kockázatának 86%-os mérséklődésével. A medián T-sejt válasz szintjét meghaladó betegek esetében a rekurrenciamentes túlélés medián hossza még nem volt mérhető, szemben a medián alatti T-sejtválaszt mutató betegcsoportnál megállapított 4,01 hónap medián túlélési időtartammal. Ez statisztikailag szignifikáns javulást jelent, vagyis a kezelés hatásosnak tekinthető.

“A hasnyálmirigyrák miatt műtéten átesett betegeknél még a kemoterápia befejezése után is fennáll a betegség kiújulásának kockázata. Ez különösen igaz azokra a betegekre, akiknél pozitív a keringő tumor-DNS (ctDNS) teszt, ami miatt még nagyobb a rekurrencia kockázata”, nyilatkozta dr. Shubham Pant, a cikk első szerzője.

Részletek

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink