hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

 

Kiterjesztett valóságot alkalmazó orvosi eszközt fejlesztettek

Az orvosok egy időben dolgozhatnak a felvételeken, konzultálhatnak kollégáikkal, megoszthatják a képeket pácienseikkel. Emellett a műtéti tervezésben és előkészítésben is kiemelt szerepet kap az eszköz.

A pécsi zMed csapata, kiváló szakemberekkel kiegészülve az elmúlt években azon dolgozott, hogy a jövő orvoslását mihamarabb elhozza a hazai kórházakba és egészségügyi intézményekbe. A projekt célja kezdetektől az volt, hogy megkönnyítse az orvosok és orvostanhallgatók mindennapjait, a hagyományos CT és MR felvételekből olyan innovatív 3D és AR képeket alkosson, amelyek segítik a kollaboratív munkát, legyen szó diagnosztikáról vagy éppen műtéti tervezésről. Egyedi fejlesztésük, a zMed Editor mára már olyan képfeldolgozást és megjelenítést tesz lehetővé, amely hiánypótló a piacon. Az orvosok egy időben dolgozhatnak a felvételeken, konzultálhatnak kollégáikkal, megoszthatják a képeket pácienseikkel. Emellett a műtéti tervezésben és előkészítésben is kiemelt szerepet kap az eszköz. 

A fejlesztés hat éve indult. A csapat a projekt elején részletesen feltárta a kapcsolódó és rendelkezésre álló technológiákat, ezek felhasználhatóságának igazolására megvalósíthatósági prototípusokat is készítettek, ezzel előkészítve és támogatva a kutatói, fejlesztői és tesztelői munkát. Ezzel párhuzamosan feltérképezték, hogyan lehetne a rendszert beilleszteni az orvosi protokollba, megvizsgálták, hogyan lehet az eszközt oktatási célokra használni, illetve meghatározták a kutatásra kiválasztott szerveket és betegségeket, mindezekkel együtt pedig a kutatási- és rendszertervet is.

Ezt követően kifejlesztették a projekt és az innováció legfontosabb alkotóelemeit: a statikus térrekonstrukciós és a dinamikus térrögzítő rendszereket, a feldolgozó algoritmusokat és eljárásokat, valamint a motion capture (digitális mozgásrögzítés) rendszereket és a rájuk kidolgozott eljárásokat. A projekt végeztével létrejött egy olyan kiterjesztett valóságot alkalmazó megoldás, amellyel a CT- és MR-felvételeket a felhasználók körbe tudják járni, és az egyes szerveket meg tudják vizsgálni különböző szögekből is. Mindemellett készült egy, a teljes emberi test mozgását leképező motion capture ruha, amellyel nyomon követhető a rehabilitációra szoruló betegek fejlődése. Végül a kéz és ujjak mozgásának vizsgálatára is kifejlesztettek egy kiterjesztett valóságot alkalmazó megoldást, amivel modellezhetőek az egyes kezet és ujjakat érintő betegségek, és azok gyógyulási folyamatai.

Az innovatív eredményeket három fő területen lehet alkalmazni:

  • a jövő orvosainak biztosít lehetőséget, hogy az oktatás a technológia fejlődésével még korszerűbbé váljon;
  • vizuális segítséget nyújtva erősíti az orvos-beteg kapcsolatot és a kommunikációt;
  • javítja a műtéti előkészítés hatékonyságát, így precízebb, időhatékonyabb és kockázatmentesebb lehet az orvosok munkája.

A „Kiterjesztett valóság alapú, 3D orvosi képek és a valóság egyesített vizualizációját megvalósító, innovatív egészségügyi segédeszköz (zMed) fejlesztése az orvos-beteg kapcsolat és az oktatás támogatására” projekt a GINOP-2.2.1-15-2017-00083 számon valósult meg a zMed Kft., a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet és a Pécsi Tudományegyetem hatékony együttműködése nyomán.

(forrás: Pécsi Tudományegyetem)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink