hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

 

Kimutatható, kinél válhat életveszélyessé a Covid

Az Index szerint a Yorki Egyetem orvosi karának kutatói kórházi ellátásra szoruló Covid-betegek vérmintáit elemezve olyan tényezőket fedeztek fel, amelyek előrejelzik, hogy ki szorul majd intenzív ellátásra.

Az eredmény segíthet abban, hogy a hatékonyabb triázs tehermentesítse a kórházakat a hullámok idején.

Az iScience folyóiratban publikált kutatásban 160, kórházi kezelésre szoruló koronavírusos beteg vérmintáit vizsgálták az első és második hullámból. Egyebek között a vér citokin- és kemokinszintjét mérték, továbbá a mikroRNS-ek mennyiségét. Előbbiekből az immunreakció hevességére, utóbbiból a szövetek állapotára tudtak következtetni. Sikerült beazonosítani a citokinek, kemokinek és mikroRNS-ek egy csoportját, amelyek jelenléte összefüggést mutatott a Covid halálos kimenetelével.

A kutatás résztvevője, dr. Nathalie Signoret rámutatott, hogy már a járvány elején ismertté vált a citokinvihar-jelenség, ez azonban az enyhébb megbetegedéseknél is megjelent. A vizsgálatok finomították a tudást azzal kapcsolatban, hogy mely citokinviharok tartoznak az életveszélyesek közé. Ez egyben azt is jelenti, hogy pontosabban meghatározható, kik azok a veszélyeztetett betegek, akik az újabb hatékony kezelésekből részesülhetnek, írja a lap.

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink