hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

 

Kiderült, miért halhatnak meg hamarabb azok, akik sokáig fennmaradnak

Finn kutatók 1981 és 2018 között összesen 22 976 finn ikerpár egészségügyi adatait követték, kiemelt figyelmet fordítva alvási szokásaikra, írja a hvg.hu.

A finn Foglalkoztatás-egészségügyi Intézet kutatói által végzett, a Chronobiology International szaklapban bemutatott átfogó kutatás eredményei szerint az éjszakai baglyok nagyobb valószínűséggel halnak meg fiatalabb korukban, mint azok, akik időben fekszenek le. Kiderült azonban az is, hogy ez nem feltétlenül az eltolódott alvásciklus miatt van így, írja a lap.

A tudósok 22 976 felnőtt finn ikerpár egészségügyi adatait elemezték mintegy 37 éven át. Az alanyok 42,9 százaléka valamennyire bagolytípusnak, vagy egyértelműen bagolytípusnak nevezte magát. A finn kutatók vizsgálata arra utal, hogy a fiatalabb kori halálozás nagyobb esélye nem közvetlenül a kronotípusnak köszönhető, sokkal inkább annak, ami mindezzel együtt jár.

Az adatok elemzése alapján kiderült, hogy 9 százalékkal nagyobb eséllyel vesztették életüket azok, akik kifejezetten bagolytípusnak mondták magukat, mint azok, akik kifejezetten pacsirtának. A kutatók ugyanakkor azt is megállapították, hogy a dohányzás és az alkoholfogyasztás felelős a többlethalálozásért, azok közül ugyanis, akik nem éltek ezekkel, de bagolytípusok, arányaiban kevesebben haltak meg. A kutatók szerint azok, akik este aktívabbak, gyakran mentális és fizikai problémával küzdenek, ami összefüggésbe hozható a függőségekkel is. A publikáció szerint kapcsolat van a jutalmazási rendszer és a cirkadián ritmus között.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink