hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

 

Kémiai koktélok, amelyek visszafordíthatják az öregedést

Egyetlen tabletta, amely visszafordítja az öregedést? Ez lehet a jövő, amin patinás intézmények, köztük a Harvard Orvosi Egyetem és az MIT dolgoznak. A kutatók az áttörésről egy új tanulmányban számoltak be, amely kémiai úton, génterápia nélkül teszi lehetővé akár a teljes emberi test megfiatalítását, közli a Rakéta.

A Harvard Orvosi Egyetem, a Maine Egyetem és az MIT tudósai úttörő tanulmányt tettek közzé, amely egy kémiai módszert tár fel a sejtek újrafiatalítására. Ez a technika a génterápia lehetséges alternatíváját kínálja az öregedés visszafordítására. Ennek a kutatásnak a következményei szinte hihetetlenek: potenciálisan alkalmazhatók a regeneratív gyógyászatban, az életkorral összefüggő betegségek kezelésében, sőt az egész test megfiatalításában. A hivatalos sajtóközlemény “monumentális tanulmányról” beszél, miközben kitér arra is, hogy az öregedés folyamatának a visszafordítására eddig csak a génterápia létezett potenciális kezelési módként. A mostani eljárás tehát ehhez képest kínál egy új, alternatív útvonalat, írja a lap, amely szerint  a „Kémiailag indukált újraprogramozás a sejtek öregedésének visszafordítására” című tanulmány egy korábban úttörő felfedezésre támaszkodik – ezek az úgynevezett Jamanaka-faktorok, amelyeket Jamanak Sinja japán orvos és kutató biológus fedezett fel.

A felfedezéséért egyébként 2012-ben John Gurdonnal közösen elnyerte a fiziológiai és orvosi Nobel-díjat. A faktorok lényege, hogy ezek olyan gének, melyek kifejeződése képes a felnőtt sejteket indukált pluripotens őssejtekké (iPSC-k) átalakítani. Jamanaka még 2007-ben képes volt előállítani a faktorok segítségével emberi iPSC-ket, de az eljárásnak akadt több hátulütője, elsősorban az, hogy tumorképződéssel is járt. Azóta viszont több kutatás próbálja kiküszöbölni ezeket a mellékhatásokat: a lényeg, hogy a faktorok segítségével megpróbálják a sejtek biológiai életkorát visszafordítani, anélkül, hogy ezek potenciálisan elrákosodnának.

A mostani kutatás során fejlett sejtalapú vizsgálatokat terveztek a fiatal és idős, valamint az öregedő sejtek megkülönböztetésére. A csapat transzkripción alapuló öregedési órákat és valós idejű nukleocitoplazmatikus fehérje-kompartmentalizációs (NCC) vizsgálatot alkalmazott. A legjelentősebb eredmény pedig, hogy 6 olyan kémiai kombinációt is azonosítottak, amelyek kevesebb mint egy hét alatt megfordíthatják a transzkriptomikus életkort (ami tehát lényegében a biológiai életkor).

A teljes információ

(forrás: raketa.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink