hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

 

Karotinoidok demencia ellen

Fontos antioxidánsok hiányát tárta fel egy vizsgálat Alzheimer-kóros betegek agyának boncolásakor, közli az OTSZ Online.

A Journal of Alzheimer's Disease tudományos folyóiratban július 14-én jelent meg a Virginia Tech Carillon School of Medicine kutatóinak cikke, amelynek fő megállapítása, hogy az Alzheimer-kórban szenvedők agyában a táplálékkal bevitt lutein, zeaxantin, likopin és E-vitamin szintje fele a normál koncentrációnak. A magasabb étrendi lutein- és zeaxantinszintek szoros összefüggésben állnak a jobb kognitív funkciókkal és a demencia vagy az Alzheimer-kór alacsonyabb kockázatával.

"Ez a tanulmány először mutatja ki a fontos étrendi antioxidánsok hiányát az Alzheimer-kóros betegek agyában. Ezek az eredmények összhangban vannak azokkal a nagy populációkon végzett vizsgálatokkal, amelyek szerint az Alzheimer-kór kockázata jelentősen alacsonyabb volt azoknál, akik karotinoidokban gazdag étrendet fogyasztottak, vagy akiknek a vérében magas volt a lutein és a zeaxantin szintje, illetve akiknek a retinájában makulapigmentként felhalmozódott", mondta C. Kathleen Dorey, az egyetem professzora.

Mivel a normál agyi funkciók és a rosszul összecsomósodott fehérjékre adott válaszreakciók folyamatosan reaktív oxidáló molekulákat hoznak létre, az agy sérülékennyé válik az akkumulálódó oxidatív károsodásra, ezt azonban az egészséges táplálkozás által biztosított antioxidánsokkal meg lehet előzni. A karotinoidok erőteljes antioxidánsok, amelyek általában színes növényekben találhatók. A lutein különösen a kelkáposztában és a spenótban, a zeaxantin pedig a kukoricában és a narancssárga színű paprikában található a legnagyobb mennyiségben.

Dorey és Neal E. Craft, az észak-karolinai Wilsonban működő Craft Technologies cég munkatársai 2004-ben számoltak be először arról, hogy az agy szelektíven felhalmozza az olyan karotinoidokat, mint a lutein, a zeaxantin és a béta-kriptoxantin. Azóta a kutatók világszerte kimutatták, hogy azoknak, akiknek a makulapigmentjében magasabb a lutein- és zeaxantinszint, jobb a kognitív képességük, illetve alacsonyabb a demencia kockázata azoknál, akiknek a szokásos táplálékában vagy a makulapigmentben felhalmozódott lutein- és zeaxantinszint magasabb.

További részletek

Marijana képe a Pixabay-en
Marijana képe a Pixabay-en

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink