hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

 

Kampósférgekkel a bélbetegségek ellen

A Dívány szerint a kampósférgek jelenthetnek gyógyszermentes alternatívát a gyulladásos bélbetegségben szenvedőknek.

Az új-zélandi Malaghan Intézet kutatói már évek óta vizsgálják a kampósférgek lehetséges terápiás előnyeit az allergiás és gyulladásos betegségek kapcsán. Ez a nemrég lezajlott kutatás volt az első, amely azt vizsgálta, hogy a kampósférgek kiválthatják-e a gyógyszeres kezelést a fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedő betegek esetében. A vizsgálat kimutatta, hogy ez a fajta terápia jól tolerálható, biztonságos és megvalósítható, írja a lap.

A terápia azoknak nyújthat segítséget a gyógyulásban, akik olyan gyulladásos bélbetegségben (IBD) szenvednek, mint a fekélyes vastagbélgyulladás, vagyis a colitis ulcerosa, valamint a Crohn-betegség. Az új-zélandi kutatók a vizsgálat során olyan betegeket fertőztek meg kampósféreglárvákkal, akiknek a fekélyes vastagbélgyulladása épp az enyhülés szakaszába lépett. A kutatásba bevont személyeket egy éven keresztül megfigyelték, ők pedig rendszeres visszajelzéssel tudatták, milyen állapotban van a bélrendszerük, milyen változásokat, esetleg kellemetlen tüneteket tapasztalnak. Az orvosok célzott vizsgálatokat is végeztek, hogy ellenőrizhessék a gyulladásos paramétereket, a betegek bélflóráját és immunsejt-összetételét.

A kontrollcsoporthoz képest a terápiás csoportban csupán annyi mellékhatást jegyeztek fel, hogy a résztvevők a lárvabeültetést követően 6-8 héttel enyhe gyomortünetekre panaszkodtak, amelyek azonban a 10-12. hetére elmúltak. Ezzel együtt a férgek nem provokáltak olyan immunválaszt a szervezetben, amely miatt fellángolt volna a betegség.  

Az új-zélandi tanulmány egyik kulcsfontosságú megállapítása, hogy egyetlen kampósféreg-kezelés több évig, vagy akár tovább is kifejtheti hatását a szervezetben. A klinikai kísérlet célja egyelőre a kezelés biztonságosságának felmérése volt, és az eredmények alapján úgy tűnik, hogy a betegek szervezete jól tolerálta. A kutatócsoport a jövőben újabb klinikai vizsgálatokkal szeretné hasznosítani a most megszerzett tapasztalatokat. Azt remélik, hogy más betegségek kezelésére is alkalmazhatják majd a kampósféreg-terápiát.

Forrás: AdobeStock
Forrás: AdobeStock

(forrás: Dívány)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink