hirdetés
2024. december. 23., hétfő - Viktória.
hirdetés

 

Káliummal és fokhagymával csökkenthető a magas vérnyomás

A káliumban gazdagabb, nátriumban szegényebb étrend hatására csökken a vérnyomás - állapították meg amerikai kutatók, míg ausztrál szakemberek tanulmánya a fokhagyma vérnyomáscsökkentő szerepét hangsúlyozza.

Két nashville-i orvos, Mark Houston és Karen Harper tanulmánya szerint a tipikus amerikai étrend kétszer több nátriumot és feleannyi káliumot tartalmaz, mint amennyi a korszerű táplálkozási ajánlásokban szerepel. A fejlett országokban a feldolgozott élelmiszerek nagyarányú fogyasztásával sokkal több nátrium és kevesebb kálium kerül az emberek szervezetébe, mint az elszigetelten élő, vagy vegetariánus emberek étkezésével. Ez magyarázhatja, hogy utóbbiaknál sokkal ritkábban fordul elő a magas vérnyomás - állítják a szerzők a Journal of Clinical Hypertension című szakfolyóirat júliusi számában megjelent tanulmányukban. Az Amerikai Szív Társaság 2006-ban kibocsátott ajánlásában napi 4,7 gramm kálium fogyasztását javasolja.
Houston és Harper emlékeztetett arra, hogy más ásványi anyagok bevitele is jó hatással van a vérnyomás alakulására, magnéziumból napi 500-1000 milligrammot, kálciumból legalább napi 800 milligrammot tartanak elegendőnek korábbi tanulmányok szerzői.
Az Adelaide-i Egyetem kutatói a fokhagyma vérnyomáscsökkentő hatásáról szóló tanulmányok metaelemzését végezték el. A legutóbbi ilyen áttekintés az 1994 előtti kutatások eredményeit összesítette, az ausztrál szerzők Karin Ried vezetésével most az azóta született vizsgálati eredményeket értékelik a BMC Cardiovascular Disorders című szaklapban. Az áttekintett vizsgálatokban a páciensek általában poralakban szedték a fokhagymát, étrendkiegészítő formájában. A dózis napi 600 és 900 milligramm között volt, amely 3,6-5,4 milligramm allicinnek, a friss fokhagyma hatóanyagának felel meg, ez kevesebb, mint egy gerezd fokhagymát jelent. Az étrendi kiegészítés 12-től 23 hétig tartott a vizsgálatokban.
Az egyesített adatok szerint a fokhagyma fogyasztása közel 5 higanymilliméterrel csökkentette a résztvevők szisztolés vérnyomását. A magas vérnyomással élő emberek körében a pozitív hatás erőteljesebbnek mutatkozott: szisztolés vérnyomásuk (felső érték) 8,4 higanymilliméterrel csökkent, a diasztolés (alsó érték) pedig átlagosan 7,3 higanymilliméterrel lett alacsonyabb.

MTI; Reuters

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink