hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

 

Jelentősen megváltozhat a cukorbetegek élete

Az Index egy élő szövetet tartalmazó orvosi eszközről számol be, amelyet tok véd az immunrendszertől, és magának termeli az oxigént.

Az 1-es típusú cukorbetegség egyik velejárója, hogy a betegeknek injekcióban kell adagolniuk maguknak az inzulint. A Massachusettsi Műszaki Egyetem munkatársai által kifejlesztett eszközzel ez a jövőben elkerülhetővé válik, egy új, beültethető szerkezet ugyanis a benne található sejtekkel maga termel inzulint.

A hasnyálmirigyben inzulint termelő béta-sejteket tartalmazó eszköz beültetésével már korábban is végeztek kísérleteket. Ezek egy komoly technikai akadályba ütköztek: a sejtek idővel oxigénhiányos állapotba kerültek és működésképtelenné váltak, írja a lap. Az MIT mérnökei a problémát úgy hidalták át, hogy egy extra modult építettek a szerkezethez, ami a szükséges oxigént a testből szerzett víz lebontásával állítja elő.

Az MIT munkatársai olyan irányba indultak, ami víz bontásával potenciálisan korlátlan ideig képes oxigént biztosítani. A működés alapja egy protoncseremembrán, amit technikailag hidrogén-üzemanyagcellából emeltek át. A folyamat egyik eredménye hidrogén, ami magától távozik, a másik az oxigén, ami egy kis tartályban gyűlik össze és egy átjárható membránon keresztül élteti az eszközben lakó sejteket. A megoldás további előnye, hogy nincs szüksége kábelre vagy elemre. A művelethez szükséges 2 voltot egy beépített tekercsen keresztül tudja felvenni, mint a modern okostelefonok.

A 2,5 centiméteres eszközt egereken tesztelték. A saját oxigénellátással felszerelt implantátum itt folyamatosan működött, miközben az oxigénellátással nem rendelkező változat két hét alatt működésképtelenné vált. Megfigyelték, hogy a beültetett eszközt a szervezet védekezésül hegszövettel vette körül, ez azonban nem csökkentette a hatékonyságot, mivel az inzulin akadálytalanul kijutott a szervezetbe, és a glükóz is bejutott a sejtekhez.

A fejlesztés következő lépése, hogy az ember méretével arányos kísérleti állatokon tesztelik.

A teljes információt ITT olvashatja

(forrás: Index)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink