hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

 

Infravörös fény segít elpusztítani a rákos sejteket

Új módszerrel feszültek neki a rákos sejteknek a Rice Egyetem, a Texasi A&M Egyetem és a Texasi Egyetem tudósai, írja a hvg.hu.

A Nature Chemistry című tudományos lapban közölt publikációról beszámoló Science Alert azt írja: a dologban az a legjobb, hogy a fent említett molekulákat már most is használja az orvostudomány, mégpedig képalkotó eljárás során, csak ott alacsony dózisban, hogy kimutassák vele a rák jelenlétét. A molekulák vízben stabilak maradnak, és jól kötődnek a sejtek külsejéhez.

James Tour, a Rice Egyetem kutatója szerint az eljárás egymilliószor gyorsabb mechanikai mozgást hoz létre, mint a Feringa-motor, amit Bernard Feringa alkotott meg a világon elsőként 1999-ben. Eredményéért 2016-ban Nobel-díjat kapott.

Tour szerint a másik nagy előny, hogy a Feringa-motorral ellentétben a mostani módszerhez nem kell a fény látható tartományát használni. Ez azért fontos, mert így sokkal mélyebbre lehet hatolni a szervezetben, mint eddig lehetett. Ennek köszönhetően a csontban lévő daganatok is kezelhetők lehetnek anélkül, hogy műtétre lenne szükség.

A kutatók laboratóriumi körülmények között, tenyésztett rákos sejteken próbálták ki az eljárást, és azt találták, hogy a daganatos sejtek 99 százalékát sikerült így elpusztítani. A megközelítést melanomás egereken is kipróbálták, és az állatok felének szervezetéből eltűntek a rákos sejtek – írja a hvg.hu.

(forrás: hvg.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink