hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

 

Hullócsillagok zápora várható

Ha a csillagászok előrejelzései helyesek, és nem lesz teljesen felhős az ég, akkor felejthetetlen élményt nyújthat majd a szombat estére várható csillaghullás.

Az elmúlt évek legnagyobb csillaghullása következhet szombat este. A csillagászok számításai szerint ekkor rohan bele a Föld egy olyan kozmikus porfelhőbe, amely egy üstökösből hullott ki korábban, és amely a Dracinoda nevű meteorrajt táplálja. Az előrejelzések az európai és ázsiai megfigyelőknek kedveznek, azonban mint a meteorrajok aktivitásával kapcsolatos becslések általában, a szombat esti is nagy bizonytalansággal terhelt.

Annyi mindenesetre elmondható, hogy a meteorzápor magyar idő szerint szombaton este napnyugta és éjfél között várható. Az első maximum 18-19 óra környékén lehetséges – ekkor azonban még viszonylag világos lesz az égbolt, hogy látni lehessen a jelenséget. Az ekkor légkörünkbe lépő testeket az üstökös az 1800-as évek végén dobhatta ki, és sok fényes meteort adhatnak. A második, valamivel nagyobb maximumot a szakemberek 22 óra körülre várják. A teleholdhoz közeli fázist mutató Hold nem kedvez a megfigyelésnek, de ha igazán nagy tűzgömbök (a Vénusznál fényesebb meteorok) jönnének, azokat mindenképpen látnánk. 

Az este 10 órára jelzett kitörést az üstökösből 1900-ban és 1907-ben kiszabadult porszemek okozhatják, számuk elérheti a 600 meteor/órát, bár egyes előrejelzések csak 50-100 meteor/órát jósolnak. 

(forrás: origo, hirek.csillagaszat.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink