hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

 

Hormonterápia Down-szindrómásoknak

A hvg.hu szerint egy hormoninjekciós terápia segíthet a jövőben a Down-szindrómával élőknek, egy új kísérlet ugyanis rámutatott: javulhatnak tőle a kognitív funkciók.

A Science folyóiratban megjelent tanulmány szerzői bebizonyították, hogy a gonadotropin-felszabadító hormon (angol rövidítése: GnRH) szerepet játszik a kognitív funkcióknál, valamint segíti az agy érését.

Egy előzetes, embereken végzett klinikai terápia során kimutatták, hogy a Down-szindrómával élőknek javultak a kognitív képességeik. Nelly Pitteloud, a Lausanne-i Egyetem kutatója, a tanulmány szerzője szerint a terápia nagyon ígéretes, ugyanis már egy alkalmazott metódusról van szó, aminek nincs mellékhatása – idézte őt az IFLScience.

A Down-szindrómás emberek többsége, mintegy 77 százaléka az Alzheimer-kórhoz hasonló tüneteket tapasztal, a 60 évesek körülbelül felénél pedig jelentkezik a neurodegeneratív rendellenesség. A Down-szindrómás emberek gyakran elveszítik a szaglásukat, gyakoriak a neurodegeneratív betegségek, a férfiaknál pedig szintén előfordulhatnak szexuális érési problémák, írja a lap.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink