Tudomány
Hogyan válhat az egészséges táplálkozás betegséggé?
Azok, akik komplett ételcsoportokat nem hajlandóak enni, vagy túlságosan is aggódnak az élelmiszerek „tisztasága” miatt, mentális és fizikai egészségüket veszélyeztetik – állítják brit kutatók, akik szerint ma már nemcsak az anorexia és a bulímia a legelterjedtebb és legismertebb táplálkozási zavar.
Létezik az úgynevezett orthorexia nervosa is – azok tartoznak ebbe a csoportba, akik betegesen törekednek arra, hogy mindig helyesen táplálkozzanak és a „legtisztább” élelmiszereket vegyék magukhoz.
A betegesen egészségesek általában 30 évesnél idősebbek, tanultak és középosztálybeliek – írja a Daily Mail. Amíg az anorexiások az elfogyasztott étel mennyiségére figyelnek, addig az orthorexiában szenvedők az étel minőségére koncentrálnak.
Egyéne válogatja, hogy melyik ételt vagy ételcsoportot választják, de a legtöbbjüket az a kényszer hajtja, hogy csak és kizárólag az általuk legegészségesebbnek tartott élelmiszert egyék. Így száműzhetik az étrendjükből a cukrot, a sót, a koffeint, az alkoholt, a gabonát, a glutént, az élesztőt, a szóját és a tejterméket, de tiltólistára kerülhetnek a növényvédőszerekkel vagy mesterséges anyagokkal feldúsított ételek is. Bizonyos esetekben a betegségben szenvedő csak egyféle színű ételeket hajlandó megenni.
Órákon át képesek böngészni a legújabb kutatásokat, a boltok kínálatait, és hosszú menüket állítanak maguknak össze.
Bár ezek csupán furcsa szokásoknak tűnnek, valójában komoly egészségügyi következményei lehetnek, a komplett ételcsoportok mellőzése ugyanis rosszul tápláltsághoz vezethet.