hirdetés
2024. június. 29., szombat - Péter, Pál.
hirdetés

 

Heti másfél óra séta derék- és hátfájásra

Világszerte mintegy 800 millió ember mindennapjait keserítik meg a krónikus hát- és derékpanaszok, írja a Qubit.

A panaszok, ha enyhülnek vagy el is múlnak, 10 esetből 7-szer egy éven belül kiújulnak – írja a brit Guardian a befolyásos Lancet folyóiratban június 19-én megjelent átfogó ausztrál tanulmányra hivatkozva.

Mark Hancock, az ausztráliai Macquarie Egyetem fizioterápiás professzora, a tanulmányban részletezett kutatás vezetője szerint elegendő heti háromszor félórát sétálni ahhoz, hogy felére csökkenjen a fájdalom visszatérésének kockázata.

A derék- és hátfájás kiújulását megelőző séta hatásosságát a világon az elsőként randomizált módon vizsgáló kutatásában több mint 700 felnőtt mindennapjait követték nyomon három éven át. A gyaloglóknál a vizsgált időszakban egy-két kivételtől eltekintve tartós javulás volt tapasztalható. „Hogy pontosan, miért olyan jó a séta, még nem értjük pontosan, de eddigi eredményeink azt valószínűsítik, hogy ez a mozgásforma optimálisan terheli és erősíti a gerinckörüli izomzatot, méghozzá úgy, hogy felszabadítja a stresszoldásban, relaxációban kulcsszerepet betöltő „jó közérzetet biztosító” endorfinokat” – fejtette ki Hancock a Qubit szerint.

Will Eames képe a Pixabay-en
Will Eames képe a Pixabay-en

(forrás: Qubit)
Olvasói vélemény: 9,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink