hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

 

Hét tanács a forróságban alváshoz

Nem jó ilyenkor a pamutból készült hálóruha

A hűvös éjszakákon alszunk a legjobban, a nyári forróságban sokan le sem hunyják a szemüket. Hogyan pihenhetünk mégis jól ebben az időszakban? Mielőtt felszereltetnénk a légkondicionálót, érdemes átgondolni a regensburgi egyetem alvásmedicina központját vezető Jürgen Zulley hét tanácsát.
Ha napközben túl nagy a meleg és éjjel sem hűl le a levegő, sokan nyugtalanul hánykolódnak az ágyban, az éjszaka közepén izzadtan ébrednek és reggel úgy vonszolják magukat a zuhany alá, mint akit összetörtek. Nem csoda, mivel forróságban a testünk éjszaka sem tud lehűlni. Az alábbi tanácsok nagy része persze magunktól is eszünkbe jut, mégis érdemes végigfutni rajtuk.

1. Próbáljuk hűvösen tartani a hálószobát
Legjobb, ha az ablak napközben zárva marad, a függönyök behúzva, redőny leengedve, akkor is, amikor a nap nem süti az ablakot. Este tárjunk ki minden ablakot a szobában, ha lehet, csináljunk huzatot. Ha lehetséges, éjjel tartsuk az ablakot nyitva (de nem aludjunk huzatban).

2. Mondjunk búcsút a paplannak
Bármennyire is nagyszerű télen bebújni a paplan alá, nyáron izzasztó katlanná válik tőle az ágy. Hőségben elegendő egy vékony lepedő, az esetleges huzat miatt és mert többnyire megszoktuk, hogy az ágyban betakarózunk.

3. Hálóingben vagy a nélkül?
Hogy hőségben felveszünk-e valamit alváshoz, szokás és higiénia kérdése. Aki erősen izzad, talán jobban érzi magát, ha pizsamában alszik. Nekik ajánlatos ún. funkcionális ruházatot viselni, olyan anyagú hálóruhát választani, ami a nedvességet és a meleget kívülre vezeti. A pamutból készült hálóruha inkább hátrányos, mert felszívja az izzadtságot, így a bőrön kellemetlen nedvességérzés keletkezik.

4. Zuhanyozás
Kellemesen hűvös érzéssel bújhatunk ágyba, ha rövid, langyos vizes zuhanyozás után nem törülközünk meg egészen. Így vékony nedvességréteg marad a bőrön. Ez csak rövid idegi marad meg, de az elalvást megkönnyíti.

5. Hideg palack
A melegítőpalack lehűtve is működik. Napközben a hűtőben (nem mélyhűtőben) tartva olyan hőmérsékletűre hűl, hogy este magunkkal vihetjük az ágyba, lehűti a lábunkat, a tarkónkat, hasunkat.

6. Könnyű vacsora
Napközben igyunk sok vizet, de ne röviddel lefekvés előtt, hogy éjjel ne kelljen emiatt felkelnünk. Hogy a hőségtől megterhelt testnek ne kelljen még nehéz ételek megemésztésével is vesződnie, együnk könnyű ételeket és lehetőleg 19 óra után már semmit.

7. Nyugodjunk
Egyrészt nyugodjunk meg, lazítsunk, a villany lekapcsolása után képzeljük magunkat egy kellemesen hűvös helyre. Másrészt nyugodjunk bele, ha mégsem tudunk rögtön elaludni. Nyáron amúgy is elég egy órával kevesebb alvás, mint télen.
focus.de

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink