hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

 

Tudomány

Hazai támogatás az Európai Kutatási Tanács pályázatán jól teljesítő fiatal kutatóknak

2009 márciusában jelent meg egy hazai pályázati felhívás az Európai Kutatási Tanács (ERC) rangsoroltjainak. Eszerint a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal pályázatot hirdetett az ERC által meghirdetett fiatal kutatói („Starting Grant”) pályázatban részt vett és a második pályázati körbe bejutott, de ott támogatást nem nyert kutatók számára, projektötletük magyar fogadóintézményben történő megvalósításának elősegítésére.

A hazai pályázat célja az volt, hogy támogatást nyújtson az ERC által meghirdetett fiatal kutatói („Starting Grant”) pályázatban részt vett, a nemzetközi zsűri által színvonalasnak ítélt és a második pályázati körbe bejutott, de ott támogatást nem nyert kutatók számára projektötletük megvalósításához.

A márciusi tájékoztatás szerint a pályázat célkitűzéseinek elérése érdekében a 2009. évre rendelkezésre álló forrás 1800 millió forint, a támogatott pályaművek száma várhatóan évente 8–10 db, a rendelkezésre álló keret függvényében, és a támogatást nem kell visszatéríteni.

Az MTA augusztusi hírlevele, illetve az NKTH honlapja szerint végül hét pályázat nyerte el a fenti támogatást, azonban a teljes támogatási összeg csak az előre jelzettnek mintegy a fele, 859 millió forint.

A hét pályázat közül három biológiai-orvostudományi kutatást támogatnak a legnagyobb összeggel:

Reaktív oxigén származékok szerepének vizsgálata a fibrózis kialakulásában
Dr. Geiszt Miklós, Semmelweis Egyetem
124 millió Ft

Egy új, nitrogén monoxid és endokannabinoidok által közvetített jelátvivő rendszer szerepe a GABAerg szinapszisok plaszticitásában
Dr. Hájos Norbert, MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet
200 millió Ft

A vanilloid receptor szerkezetének meghatározása
Dr. Szakonyi Gerda, Szegedi Tudományegyetem
200 millió Ft

Weisz Júlia

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink