hirdetés
2024. május. 20., hétfő - Bernát, Felícia.
hirdetés

 

Hanus Václav kutató kapta az Optica Foundation Couillaud-díját

Hanus Václav cseh fizikus, a HUN-REN Wigner Fizikai Kutatóközpont Szilárdtestfizikai és Optikai Intézetében működő Ultragyors Nanooptika "Lendület" Kutatócsoport tudományos munkatársa kapta meg a 20 ezer dolláros támogatással járó Optica Foundation Couillaud-díját.

A díjat olyan pályakezdő kutató nyerheti el, aki az ultrarövid impulzusú lézerek fejlesztésével foglalkozik, közölte a Magyar Kutatási Hálózat (HUN-REN).

Az Optica Foundation az optika és a fotonika kutatóit ipari szereplőkkel köti össze annak érdekében, hogy felgyorsítsák az új technológiai vívmányok alkalmazását. Mint írták, az alapítvány az elismerés odaítélésével támogatja Hanus Václav femtoszekundumos lézerek kutatásával és kereskedelmi alkalmazásával kapcsolatos projekttervét. Az ultrarövid, femtoszekundumos lézerimpulzusok segítségével a kutatók az elektronok leggyorsabb folyamatait tudják követni és irányítani a legkülönbözőbb fizikai és kémiai rendszerekben. A kutatási terület élvonalba tartozását Krausz Ferenc 2023-as fizikai Nobel-díja is alátámasztja.

A cseh fizikus 2019-ben csatlakozott posztdoktorként Dombi Péter Ultragyors Nanooptika "Lendület" Kutatócsoportjához, ahol vezető szerepet játszott annak az optikai chipnek a kifejlesztésében, amellyel a budapesti kutatók a világon elsőként tudtak ultrarövid lézerimpulzusok fázisáról háromdimenziós térképet készíteni. Az erről szóló publikáció a rangos Nature Communications folyóiratban jelent meg.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink